Tanya: Betul ke Minyak Zaitun tak bertapis hanya baik untuk tempoh 6 bulan sahaja?
Jawab: Betul!
Tanya: Bagaimana Olive House punya boleh letak tarikh luput 2 tahun dari tarikh pembuatan? Olive House punya kan tidak bertapis! UNFILTERED!
Jawab: Fakta itu betul tapi kurang tepat. Ada pengecualian. Lihat pada cara prosesnya pula. Ada teknologi "nitrogen filling" untuk kekalkan kualiti selagi belum dibuka penutupnya.
Sudah dibuka, habiskan dalam tempoh kurang 2bulan. Sebab itu premium gred punya botol 250ml sahaja. Satu sudu ± 5ml. 2sudu sehari = 10ml. 25 hari habis la.
Minyak yang bertapis, jika kualiti penghasilan tidak mengikut standard, pun sama akan terjejas. Apatah lagi jenis beli dalam tong drum, sampai di Malaysia baru dibotolkan semula.
Apabila sudah bertapis, 20-40% polyphenols sudah tiada. Kita ambil Minyak Zaitun kerana mahukan manfaat polyphenols tersebut. Kenapa ditapis?
Tanya: Bukankah kualiti Minyak Zaitun diukur dari kandungan asiditi? Jika tidak ditapis asiditi akan terjejas.
Jawab: Penentuan kualiti Minyak Zaitun ada 2 Mazhab. Mazhab barat (Olive Oil Council) berdasarkan nilai asiditi dan nilai peroxide.
Mazhab kedua datangnya dari Prof Dr Mohamed Faid. Kualiti Minyak Zaitun ditentukan oleh kandungan polyphenols; Tyrosol + Hydroxytyrosol + Oleuropein. Bahan ini yang memberi manfaat kepada tubuh. Yang bersifat antioksidan, anti-radang, anti-mikrobial, dan lain-lain lagi manfaat kesihatan yang diperlukan oleh tubuh.
Penjelasan dari Al-Quran ada pada ayat 20 Surah Al-Mukminum. Penjelasan dari sudut sains jelas Minyak Zaitun tidak bertapis khasiatnya jauh melebihi yang sudah bertapis. Tinggal lagi cara pengendalian/proses untuk mengekalkan kualiti.
Terpulang nak pilih yang mana.
P/S: Ikut sukatan kulinari, 1sudu makan = 10ml
Kiraan di atas ikut sudu kat rumah ni 1sudu = 5ml.
Tapi memang jarang2 sangat guna sudu. Tegok je selalunya.
.
.
More info
www.facebook.com/QuranicFoods
www.OliveAsli.blogspot.com
WhatsApp 0175750810 Us Zaki
0 comments:
Post a Comment