======================================================
Vitamin K adalah nutrien penting yang diperlukan oleh tubuh badan, bertindak sebagai ejen pembekuan darah apabila berlakunya kecederaan.
Selain daripada makanan, badan kita juga menghasilkan sendiri vitamin K. Bakteria baik di dalam usus (colon) akan mengeluarkan vitamin K lalu diserap oleh badan dan disimpan di dalam hati. Tetapi awas, pengambilan antibiotik boleh memusnahkan vitamin K yang dihasilkan badan. Perlu ditambah semula dengan makanan yang kaya sumber vitamin K.
• Membantu pembekuan darah
• Menghalang pendarahan dalaman dan pendarahan
• Mengurangkan aliran haid yang berlebihan
• Membantu pengangkutan kalsium seluruh badan
• Membantu untuk kesihatan tulang
Buah-buahan dan sayur sayuran: minyak zaitun , Kubis, salad,kacang, ubi kentang, tomato, asparagus, bijirin. Daging, susu dan telur.
• Pendarahan dalaman
• Sirosis hati
“sama-sama amalkan gaya hidup aafiyat”
11 Mei 2017
0 comments:
Post a Comment