CUKA digunakan manusia sejak berabad yang lalu. Ini
disebut dalam hadis, daripada Ummu Said RA, Nabi Muhammad SAW bersabda:
“Sebaik-baik hidangan ialah khal (cuka). Ya ALLAH, berkatilah pada khal
(cuka). Sesungguhnya ia adalah makanan golongan nabi sebelum aku.
Tidak akan dilanda kemiskinan rumah yang ada khal (cuka)”. (Riwayat Muslim, Ibnu Majah) Khal iaitu istilah Arab bagi cuka.
Buah-buahan yang biasa digunakan untuk dijadikan cuka ialah anggur,
tamar, tin (fig), epal dan pir. Ia juga disediakan daripada nira kelapa,
nira nipah, beras dan gula tebu. Proses fermentasi atau penapaian
membantu bakteria penapaian mengubah gula buahbuahan kepada etanol iaitu
sejenis alkohol.
Apabila pemeraman diteruskan, bakteria asetik asid pula akan mengubah etanol kepada asid asetik.
Cuka yang digunakan orang zaman dahulu termasuk zaman Rasulullah SAW dan nabi terdahulu disediakan dengan memeram buah-buahan.
Sebaliknya cuka zaman moden yang biasa digunakan sebahagian besar suri
rumah seluruh dunia hari ini adalah cuka buatan. Cuka buatan hanya
terdiri daripada asid asetik dan air.
Walaupun cuka buatan berwarna jernih yang biasa dijual di kedai runcit
dan pasar raya besar merupakan cuka gred makanan namun ia hanya
mengandungi 5 peratus asid asetik yang dilarutkan dalam 95 peratus air.
Tidak seperti cuka buahbuahan, cuka buatan kilang sudah tentu tidak
mengandungi bahan-bahan kimia, organik, vitamin dan mineral.
Khasiat cuka
Berdasarkan kitab Al-Qanun Fi Al-Tib (karya Ibnu Sina) dan kitab Al-Tib
Al-Nabawi (karya Ibnu Qaiyyim), cuka menawarkan pelbagai manfaat untuk
kesihatan manusia:
Membantu mencegah pembentukan penyakit berkaitan pembengkakan seperti bisul dan kanser.
Membantu membuang darah kotor dan melancarkan aliran darah.
Membantu mengharmonikan fungsi hati, melancarkan pembuangan toksin dan mengurangkan paras kolesterol.
Membantu mengharmonikan pergerakan usus dan melancarkan proses pencernaan makanan.
Membantu merawat masalah kerongkong, kahak dan batuk berpanjangan.
Membantu kulit daripada kesan kepanasan cahaya matahari (penulis: cuka bantu awet muda).
Membantu mengimbangi kadar asid-alkali dalam tubuh selain mengeluarkan lebihan garam.
Membantu metabolisme berjalan lebih lancar dengan membakar kalori secara lebih cepat.
Membantu tubuh menyerap kalsium secara lebih sempurna. Jadi, ia dapat menguatkan tulang dan gigi.
Membantu merawat masalah rahim (cuka cair boleh digunakan untuk
menyiram vagina bagi memelihara kesihatan vagina dan keharmonian flora
(bakteria) vagina).
Membantu menguatkan mata dan telinga.
Membantu merawat gastrik. Gastrik (gastritis) biasanya dipercayai
akibat asid berlebihan dalam perut namun sesetengah pakar berpendapat
gastritis dan asid refluks berpunca daripada kekurangan asid.
Membantu merawat masalah hempedu iaitu melarutkan batu hempedu yang terbentuk daripada kolesterol.
Mampu mencegah keracunan berpunca daripada pengambilan pelbagai jenis ubat.
Mampu meningkatkan kuantiti susu ibu.
Mampu melancarkan perjalanan darah yang berketul dalam perut (gangguan haid).
Mampu menghilangkan dahaga dan mengurangkan haba tubuh.
Berikut adalah beberapa sifat terapeutik cuka, bagaimanapun manfaatnya
tidak terbatas kepada sifat yang dibincangkan dalam artikel ini:
1. Bersifat antibakteria. Asid organik cuka buah-buahan terutama asid
asetik dikatakan masuk ke dalam sel melalui membran plasma dan membunuh
bakteria di dalam sel. Makanan diperam dengan cuka memiliki asid organik
bersifat antibakteria seperti asid laktik, askorbik, malik, sitrik,
propionik, succinic dan tartarik.
2. Bersifat antioksidan yang berkuasa. Radikal bebas merupakan bahan
utama yang menyebabkan stres oksidatif dalam tubuh. Jadi, bahan
antioksidan dalam cuka buah-buahan mampu menyekat serangan radikal bebas
dengan menderma elektron.
3. Bersifat anti-hiperglisemik (menurunkan paras gula darah). Cuka
dipercayai menghalang penghadaman karbohidrat kompleks secara penuh
(hanya sebahagian karbohidrat kompleks diubah kepada gula ringkas).
Pengambilan cuka untuk mengawal
paras gula darah penghidap diabetes disebut penulis dalam buku berjudul Diabetes Jenis 2 terbitan Alaf 21.
Profil lipid
Bahan antioksidan cuka buah-buahan dipercayai berupaya mengurangkan
risiko kanser. Cuka Kurosu iaitu cuka beras tradisional Jepun didapati
dapat menghalang pertumbuhan pelbagai jenis sel kanser termasuk kolon,
paru-paru, pundi kencing dan prostat.
Kibizu iaitu cuka tradisional Jepun yang diperbuat daripada gula tebu
(bukan gula putih terproses) didapati berupaya menghalang pertumbuhan
sel-sel leukemia. Mengambil cuka juga dikatakan mampu menghalang kanser
esophagus.
Satu daripada mengawal berat badan dan menurunkan berat badan ialah
mengambil cuka buah-buahan. Ia mempunyai sifat anti-obesiti dipercayai
kerana ia membantu seseorang cepat berasa kenyang dan seterusnya kesan
tersebut membantu mengurangkan jumlah pengambilan makanan.
Cuka membantu kesihatan jantung dengan pelbagai cara. Bahan-bahan
antioksidan dalam cuka buah-buahan dipercayai menghalang kerosakan
arteri. Keadaan tersebut membantu mengurangkan risiko penyakit
kardiovaskular.
Bahan antioksidan cuka buah-buahan membantu mencegah kerosakan membran
sel daripada kerosakan oksidatif. Mekanisme ini dipercayai menyebabkan
paras kolesterol rendah (LDL rendah, HDL tinggi dan jumlah kolesterol
serta trigliserida dalam julat
selamat). Selain itu cuka juga mampu mengurangkan tekanan darah.
Bahan berasaskan asid amino yang terdapat dalam cuka buah-buahan tidak
bertapis dikatakan mampu membantu merawat kecederaan akibat kebakaran.
Pengambilan bakteria asid asetik pula dikatakan membantu mengurangkan
kerosakan otot berpunca daripada keradangan yang berlaku selepas
melakukan senaman atau kerja berat.
Pengambilan cuka dipercayai meningkatkan keupayaan kognitif pada
manusia. Kajian mendapati bakteria asid asetik membina prekursor kepada
bahanbahan binaan asas tisu otak dikenali sebagai sphingolipids.
Cuka buah-buahan dipercayai mampu membantu tubuh menyerap nutrien
secara lebih cekap. Dalam hadis yang direkodkan Imam Muslim, Rasulullah
SAW bersabda, “Sebaik-baik (bahan) yang dicampurkan dalam hidangan
adalah cuka.” (Riwayat Muslim)
*http://www.sinarharian.com.my/rencana/masam-cuka-banyak-khasiat-1.293515
Dapatkan Sari Cuka Buah Teen whatsapp 0175750810
0 comments:
Post a Comment