Friday, 9 November 2018

Dr Zubaidi Jawab Kekeliruan Terhadap Minyak Zaitun

KEKELIRUAN TERHADAP MINYAK ZAITUN

8 NOV 2018

Baru-baru ini berdesup pertanyaan mengenai perkongsian seorang ustaz, katanya minyak zaitun tidak boleh diambil terus ke dalam mulut menggunakan sudu. Info itu pula bukan info yg didapati secara sahih, tetapi didengar dari seorang doktor.

Kononnya bahaya ambil minyak zaitun terus masuk ke dalam mulut, kerana boleh menyebabkan penyakit kegagalan ginjal.

Saya cuma nak tanya, berapa org pesakit ginjal yg dikenalpasti akibat ambil minyak zaitun ke dalam mulut?

Atau setakat tahap testimoni. Pengakuan seorang mengalami penyakit ginjal selepas ambil minyak zaitun masuk ke dalam mulut. Kenapa yg lain ambil minyak zaitun tak ada pun sakit ginjal?

Yg satu tahu punca utama sakit ginjal ini akibat penyakit kronik spt diabetes dan tekanan darah tinggi. Sebab lain adalah ambil ubat tahan sakit terlalu lama.

Ini semua tertulis dalam buku teks dan dibincangkan dalam banyak journal.

Kalau ambil minyak zaitun terus ke dalam mulut ini menjadi punca kegagalan ginjal, sudah tentu hospital  di Sepanyol, Itali, Turkey, Tunisia hingga ke Maghribi penuh dengan pesakit ginjal sbb mereka ambil minyak zaitun dari waktu kecil lagi , sama ada dicampur dgn makanan atau dimakan begitu saja.

Jika benar, sudah tentu punca kegagalan ginjal akibat ambil minyak zaitun terus ke dalam mulut telah dimasukkan ke dalam buku teks, atau dibincangkan dalam journal.

Minyak zaitun adalah sebahagian makanan dalam Diet Mediterranean. Sudah diamalkan sejak dulu. Disebut dalam al quran dan hadis, kelebihan mengamalkannya.

Tak kiralah, mahu ambil dgn cara campur dalam makanan, ambil terus ke dalam mulut atau campur dalam minuman.

Semoga pencerahan ini membetulkan kekeliruan. Alhamdulillah, saya amal minyak zaitun OLIVIE setiap pagi. Saya bertambah sihat, bertenaga dan bersemangat

-Dr zubaidi

Friday, 5 October 2018

Soalan Hypothyroidism dan Cadangan Pemakanan = Quranic Foods Olive House

HYPOTHYROIDISM
*BM OH*
*Soalan 5*
*Hypothyroidism dan Cadangan Pemakanan*

*Jawapan:*
*Hypothyroidism* ialah keadaan di mana Kelenjar Thyroid tidak dapat hasilkan *Hormon Thyroid* yang mencukupi untuk Metabolisma Tubuh Badan menjalankan fungsi asas tubuh badan. Kelenjar Thyroid terletak pada bahagian bawah hadapan leher yang merembeskan Hormon Thyroid. Hormon ini akan bergerak melalui aliran darah termasuk ke otak dan jantung serta otot dan kulit. Antara Peranan Utama Hormon ini ialah *pengawalaturan sel badan yang serap tenaga daripada penghancuran makanan* yang dimakan. Inilah yang dipanggil *Metabolisma.*
Metabolisma ini sangat terkesan kepada Suhu Badan, Pengepaman Jantung dan bagaimana eloknya kadar sistem badan membakar lemak. Sebab itu, jika tidak cukup Hormon Thyroid, tubuh badan kita akan bekerja sedikit perlahan. Maksudnya, badan kurang bina tenaga dan Metabolisma akan Lembap.

Antara tanda-tanda Hypotyroidism ialah *Keletihan dan nampak tidak bermaya, Bertambah Berat Badan atau Susah Berkurangan Berat Badan, Rambut dan Kulit yang Kering serta Pucat, Tidak Mampu Menanggung Rasa Sejuk serta Kerap Rasa Kejang & Sakit Otot.*

Punca berlaku Hypothyroidism ialah :
1. *KERADANGAN* yang berlaku pada Kelenjar Thyroid (Tyroid Gland) mengakibatkan *Autoimmune Thyroiditis @ Hashimoto's Thyroiditis* di mana Sistem Pertahanan Badan yang tersilap menyerang Kelenjar Tyroid, disangkakan musuh luar.

2. *Terapi Radiasi, Radioaktif Iodin* untuk membunuh sesetengah sel kanser pada bahagian leher,
Sesetengah Ubat-ubatan, dan Pembedahan Buang Tyroid  turut menjejaskan fungsi asal Kelenjar Thyroid.

3. Kurangnya makanan yang ada Iodin dalam menu seharian.

Pemakanan yang sihat insyaAllah sangat membantu mengatasinya. Pemakanan Buah-buahan dan Sayur-Sayuran yang mengandungi Nutrisi yang tinggi dengan Antioksida dan Anti Keradangan serta Kelas-kelas makanan lain termasuk Vitamin & Mineral sangat berperanan dalam situasi ini.

Quranic Food Olive House juga turut membantu, insyaAllah.

1. *Minyak Zaitun*
▶ *Hydoxytyrosol* iaitu Antioksida TERHEBAT setakat hari ini akan bertindak pada SEL badan manusia untuk dibetulkan mekanisma yang tersilap menyerang badan sendiri. Istimewa, sebagai Anti Keradangan juga.
▶ *Anti Keradangan* yang pelbagai termasuklah *Oleocanthal, Oleoropein, Omega 2, 3, 6, 9 serta Flavonoids* akan bantu rawat dalam situasi ini.
▶ *Steroid Organik* yang pelbagai juga bertindak sebagai Anti Keradangan.
▶ *Iodin* akan bantu juga dalam situasi ini.
▶ Boleh dibuat Sapuan juga untuk rambut dan kulit yang kering.

2. *Sari Cuka Teen*
▶ *Asid Asetik Organik serta Polyphenols* yang terdapat dalam Cuka Teen akan bantu atasi Keradangan yang berlaku serta atasi Keletihan yang ketara serta kulit yang kering.

3. *Jus & Pati Delima*
▶ Lambakan Antioksida & Anti Keradangan dengan kelebihan 100% delima serta perahan keseluruhan bahagian buah termasuk Kulit, Empulur & Bijinya.
▶ Lambakan Vitamin & Mineral di dalamnya turut bantu kembalikan kesihatan yang baik serta kecergasan fizikal dan beri ketenangan.

Boleh juga diamalkan Produk-produk Olive House yang lain, yang kesemuanya ada fungsi sebagai Anti Keradangan.

Sangat dicadangkan Berbekam & Akupuntur untuk pemulihan yang cepat.
InsyaAllah.

Dia Maha Berkuasa Menyembuhkan, jangan kesampingkan Munajat PadaNya.
Lamakan & kerapkan bersujud.Manfat kesihatan yang sangat banyak bakal diperolehi.
InsyaAllah.

Thursday, 27 September 2018

Wednesday, 26 September 2018

masalah cyst perkongsian testimoni olive oil dan olivie power up

Alhamdulilah semalam dpt berita gembira dr kustumer.

Testimoni benar dri kustumer  utk perkongsian.

Assalamualaikum.. Salam penuh takzim dri sy.. Sy nur diyana binti.... duduk di seri iskandar.. Pada 27.1.2018 sy telah menjalani operation untuk membuang cyst yg sgt besar sehingga menolak smua organ dlmn sy.. selepas menjalani pembedahan tersebut.. Sy berasa lemah smngt.. kurg tenaga.. Sering rasa nk pengsan.. ibu saudara sy mengesyorkn mengambil produk olive house.. Selepas 2 bulan operate sy kumpul keyakinan utk mencuba produk dri olive house.. Sambil2 tu sy menghubungi puan iza tetapi beliau berada di luar negara.. Tetapi puan iza masih x putus memberi sy smngt utk mencuba produk olive house.. Sangat berduka cita apabila dr mengatakan result makmal ketumbuhan tersebut adalah borderline to cancer ovary.. bacaan sebanyak 64.utk org normal perlu bwah 30.. sy tekad sy dan yakin utk mencuba olivie power up.. Minyak olivie 30 cuka teen dan pati delima.. Alhmdulillah 7 bulan sy telah mencuba keputusan ada harini utk borderline tersebut telah mencapai aras normal 23.2.. Dan rahim sy dlm keadaan baik.. suma nya dengan izin Allah.. kita kne yakin dgn Allah dan produk quranic food ini.. InsyaaAllah tiada perkara mustahil selagi kita berusaha dan jangan putus asa.. Sy akan teruskan makan quranic food.. 😊
-Kredit testimoni kak iza

Thursday, 20 September 2018

Penyakit Kerosakan Buah Pinggang Punca dan cadangan pengawalan

Info Kesihatan: KIDNEY FAILURE.

*💥🇹🇷PENYAKIT KEROSAKAN BUAH PINGGANG DAN PUNCANYA.*

Sakit mata memandang, sakit lagi bahu memikul. Kasihan kalau tengok pesakit buah pinggang. Di tebuk perut untuk *'Peritoneal dialysis'.* Di operate utk AV Fistula. Menahan sakit di cucuk setiap 2 hari sekali utk mencari urat darah menyambung ke mesin dialysis. Kurang darah. Susah bernafas akibat air banyak yang berkumpul dalam badan dan pelbagai komplikasi lain.

Bila tengok orang, tak berapa rasa, tapi kalau berlaku pada ahli keluarga atau diri sendiri, barulah tahu - *how they suffer.*

Saya tidak mahu itu kesudahan hidup saya. Saya juga tidak mahu ia berlaku pada keluarga & anda semua. It's really PAINFUL. Jaga diri kerana jika kita perlu menjalani dialysis setiap 2-3 hari sekali, semua anggota keluarga akan merasa kesulitannnya.

*Take care of our own kidney.*

- Dari Dr Hj Noorul Amin Hj Abd Rahman.

Penyakit kerosakan buah pinggang atau kidney failure (punca arwah pak mertua saya meninggal semalam) sudah menjadi tidak asing lagi utk rakyat Malaysia. Dulu kita selalu dengar kencing manis, darah tinggi, kolesterol, lelah dan lain2 lagi. Tetapi sekarang ni penyakit kidney failure boleh dimasukkan dlm senarai ini.

Malaysia merupakan negara TERTINGGI DI DUNIA yg mempunyai pesakit buah pinggang akibat kencing manis (Diabetic Nephropathy). Akibatnya berlumba2lah syarikat2 pengeluar mesin dialisis dan segala barangan disposable dialysis yg berkaitan utk datang 'melabur' di Malaysia sbb pulangannya amat lumayan. 

Rakyat Malaysia dianggap sebagai 'lubuk' utk pelaburan yg sangat menguntungkan ini.

Persoalan di sini...

Kenapa org Malaysia, buah pinggangnya sangat terdedah @ 'vulnerable' utk dapat sakit buah pinggang?

Saya telah berkecimpung dalam bidang dialisis ini sudah hampir 8 tahun. Selama 8 tahun saya mencari jawapan utk persoalan ini. Dan akhirnya saya rasa saya dah dpt jawapan utk soalan ini.

*Jawapannya... PEMAKANAN RAKYAT MALAYSIA.*

Ya... pemakanan kita terlalu bebankan kidney kita dengan makanan yg terlalu banyak sumber *'ANIMAL PROTEIN'.*

Setiap hari kita makan 3 kali sehari... dan setiap menu makan kita MESTI ada *AYAM, DAGING, TELUR DAN IKAN.*

Akibat daripada tiga hidangan *'Animal Protein'* setiap hari menyebabkan kidney kita akhirnya *'malas'* nak kerja kerana bertahun2 dibebankan dengan kerja kuat dan akhirnya telinga ini terpaksa dengar dari doktor satu ayat yg sangat ditakuti oleh kita semua iaitu... *"buah pinggang Encik dah rosak dan kena buat rawatan cuci buah pinggang 3 kali seminggu selama 4 jam setiap kali SEPANJANG HAYAT".*

Hancur remuk hati ini apabila dengar pernyataan mcm ini dari doktor dan tersenyum lebarlah syarikat2 pembuat mesin dan segala peralatan dialisis.

Pesakit kencing manis perlu buat 2 perkara utk elak jadi 'bahan pulangan utk pelaburan syarikat asing ini' iaitu:

*1. Kawal kadar gula dalam darah mereka.*
*2. Kawal pengambilan protein haiwan.*

Cakap memang senang. Tapi bagaimana caranya?

Secara ringkasnya iaitu kawal paras gula dengan:

1. Sarapan dengan bubur talbinah (sejenis bubur barli)@PMZ or Jus Delima.

2. Tukar beras putih kepada beras perang.

*3. Tukar gula putih kepada 'pure swetener',* 'Coconut sugar' DIJAMIN TIDAK AKAN TINGKAT PARAS GULA (Gula Selamat).

Kurangkan beban kidney dengan:

1. *🇹🇷BERHENTI MAKAN AYAM, DAGING DAN IKAN* (kalau boleh). Tukar sumber protein anda kepada protein sayuran. Anda dijamin tidak akan kekurangan protein dlm badan.

2. Jangan sesekali minum air sejuk pagi2 dengan perut kosong kerana ini terbukti boleh merosakkan kidney.

3. Bekam atau cupping therapy atau Hijama dlm bahasa Arab (yg majoriti org anggap sebg kolot) di titik2 tertentu di badan boleh kurang paras *CREATININE.*

*💥🛫Faktor2 yang merosakkan Buah Pinggang:*

1. Kerap tahan kencing.

2. Kurang minum air.

3. Suka makan makanan masin.

4. Suka minum minuman bergas.

5. Kerap kena jangkitan 'kencing kotor' (urinary track infection) dan tidak dirawat dengan sempurna.

6. Kerap makan daging dan seafood (tinggi uric acid)

7. Kerap makan pil tahan sakit.

8. Obesiti.

9. Alkohol.

10. Penyakit darah tinggi dan kencing manis yang tidak terkawal.

*💥🇹🇷KEBAIKAN MENGAMALKAN SUNNAH RASULULLAH SAW*.

Buah pinggang kita  amanah Allah. Jgn jadikan ia sebahagian dari statistik pesakit buah pinggang kronik.

Mengapa Rasulullah saw menganjurkn umatnya utk tidak minum sambil berdiri? Dlm perubatan tubuh manusia terdapat penapis yg dipanggil sebg penyaring Sfringer. Saringan tersebut dpt terbuka ketika kita duduk, dan tertutup ketika kita berdiri. Air yg kita minum blm tentu 100% disteril utk diolah tubuh. Bila kita minum sambil berdiri, maka air tidak tersaring oleh penapis krn tertutup. Air yg tak tersaring terus masuk ke pundi kencing, yg dpt menyebabkan penyakit buah pinggang. 

Subhanallah, setiap perintah & larangan Rasulullah saw pasti bermanfaat bg umatnya.

Dr Hj Noorul Amin Hj Abd Rahman 
Pengarah Urusan
Primum Medicare Centre
Pusat Dialysis Ibnu Sina

Sila SHARE post ini sekiranya ia bermanfaat. Mungkin anda tidak mengidap kencing manis atau sakit kidney, tapi dgn share mesej ini mungkin ia akan sampai kpd teman anda yg ibubapa @ saudara tersayang mereka adalah pengidap penyakit tersebut. Sama2 kita selamatkan ratusan ribu rakyat Malaysia dari menjadi 'bahan pulangan pelaburan sykt asing'.

Sebarkan tips sihat ini sebagai nasihat yg bermanfaat.

Harap diamalkan, bukan dibaca dan diforward saja. 

Tapi apa2pun, tiada sesiapa yg boleh bantu diri kita, kecuali kita sendiri.

Pilihan untuk menjaga kesihatan diri sendiri terletak di tangan anda sendiri.

THE CHOICE IS YOURS.

Wallahu a'lam.

More info www.oliveasli.blogspot.com
Page www.facebook.com/QuranicFoods
Tempahan Produk berkualiti Dari Olive House 0175750810

Tuesday, 18 September 2018

Olivie Power Up Apa Kelebihan nya

6 Tahun penyelidikan secara intensif maka terhasil lah OLIVIE POWER UP – Anugerah alam untuk semua.

Apakah dia OLIVIE POWER UP yang dinanti penuh kesabaran oleh pencinta Olivie Plus 30x ini?
– OLIVIE POWER UP adalah 100% semulajadi ekstrak dahandaun danbuah Zaitun muda.

Dengan bantuan teknologi terkini dari Jepun, sebatian polyphenols yang segar serta berkhasiat tinggi berjaya diekstrak lalu menghasilkan cecair yang sangat pekat & likat.

Ia kemudian dibentuk menjadi seakan“pearl” dengan kaedah mechanical constraint di dalam ruang yang dikawal atmosfera sekeliling serta kelembapan.

Hasilnya maka terciptalah OLIVIE POWER UP – Desert olive tree pearl yang super kaya dengan antioksidan. 1 sudu teh OLIVIE POWER UP menyamai kandungan antioksidan (Hydroxytyrosol) di dalam 10 liter Minyak Zaitun.

Dengan kepekatan antioksidan yang sangat tinggi iniOLIVIE POWER UPmampu melambatkan proses penuaan kesan oksidatif radikal bebas. Dengan kehadiran Vitamin E di dalamnya yang bertindak sebagai nutrien penting anti-aging semulajadi, pastinya menjadi pilihan mereka yang pentingkan kesihatan & kecantikan secara semulajadi & organik tanpa kimia berbahaya.

OLIVIE POWER UP – Anugerah alam untuk semua. Kerana dirimu begitu berharga.

017 5750810
www.facebook.com/QuranicFoods

Friday, 24 August 2018

Dr Zubaidi : Lemak Musim Korban

HIDANGAN DAGING KORBAN

Alhamdulillah. Tahun ini rasanya paling sedikit saya makan daging korban.

Adik saya korban satu bahagian. Dapatlah bahagian tulang dan daging. Emak buatkan sup. Dihidang bersama daun sup dan sambal kicap Johor. Mmg sedap. Masakan emak lah katakan.

Saya ambil sup, daging sedikit saja. Mungkin otak ini dah ada skrip "kita dah tua, cukup2lah..." Jadi mahu makan banyak daging pun rasa bersalah. Ambil daging saiz satu kotak mancis saja.

Walaupun sup pun ada lemak tepu, kalau ambil sesekali ia tidak memberikan masalah, terutama jika kita mmg jaga pemakanan.

Saya pula mmg amalkan Intermittent Fasting. Mmg kurang sgt makan. Kadang kala saya berpuasa sunat.

Ramai saudara2 saya yang tak makan daging kecuali pada waktu perayaan Aidil Fitri dan Aidil Adha. Bukan sbb tak mampu, sebab mereka lebih suka makan sayur (sayur juga mempunyai sumber protein) dan makan ikan dan telur.

Mereka lebih sihat. Tiada masalah penyakit kronik. Berkebun. Minum air kosong. Taat pada agama. Hidup bersederhana. Damai dalam hati.

Saya juga tak lupa minyak zaitun. Saya sudah kurangkan banyak karbohidrat ringkas, sama ada beras putih, gula putih dan produk tepung putih.

Apa yg saya perhatikan pengambilan karbo ringkas saya sudah berkurangan sebanyak 30%. Kalau dulu cepat lapar. Asyik nak makan saja.  Makan pula makanan yg tinggi kandungan gula ringkas. Tak boleh nak buat apa. Sebab asyik rasa lapar saja.

Sekarang rasa lapar sudah berkurangan. Sangat berbeza dgn dulu. Mmg minyak zaitun dapat mengurangkan rasa lapar dan memberikan byk tenaga.

Patutlah ia menjadi makanan orang zaman dulu lagi terutama orang2 di sekitar laut Mediterranean. Mereka lebih sihat dan bertenaga.

Bagi yang mahu sihat, mmg kena kurangkan pengambilan karbohidrat ringkas dan hentikan pengambilan  lemak transfat. Ambil minyak zaitun sbg sumber minyak sihat.

#minyakzaitundrzubaidi

Boleh hubungi saya 0175750810

Certificates

Certificates

Jom hidupkan amalan QuranicFoods Makanan Sunnah.. Jom Like

_

Jom view | ||QuranicFoods!