Saturday, 18 November 2017

Hemoglobin (HB) Darah Rendah semasa mengandung


Hemoglobin (HB) Darah Rendah semasa mengandung.

    1 sudu Olivie Plus setiap pagi @ malam.
2 Sudu Pati Minyak Zaitun
Jus Delima

           Sebelum ini, setiap kali mengandung anak pertama hingga ketiga, bacaan Hemoglobin HB(darah)saya selalu rendah . Hinggakan saya pernah dimasukkan ke hospital.
Selepas mengamalkan produk Olive House 

HB(darah)saya bertambah, Alhamdulillah proses bersalin pun mudah serta bayi pun tidak mengalami (kuning) yang teruk.

Bagi ibu2 mengandung di luar sana jom kita ubah pada pemakanan yang lebih baik untuk kandungan kita.

Tempahan Produk www.wasap.my/60175750810

Wednesday, 15 November 2017

Apakah Olivie 30x Plus : Surat Professor Joyeux

Terjemahan dari The Letter of Professor Joyeux:

MINYAK YANG PALING BERKESAN UNTUK KESIHATAN:

Semasa saya kecil, abang dan kakak saya selalu menemani ayah kami yang berasal dari Cevennes, berhampiran Uzes di Gard (Selatan Perancis), bagi mendapatkan minyak zaitun untuk keluarga. Minyak zaitun itu mempunyai warna hijau yang indah dan apabila ia mengalir ke atas salad/asparagus hingga titisan terakhir warna keemasannya, kami membuatkan minyak zaitun itu rasa gembira di istana perisanya. Ayah tidak mengetahui kebaikan mengenai minyak zaitun bagi kesihatan semua.


Minyak zaitun secara umumnya digunakan sebagai sumber utama pengambilan lemak dalam diet Mediterranean yang selalu dikaitkan dengan keju kambing/biri-biri. Kajian mengenai amalan pemakanan minyak zaitun yang diamalkan dalam ‘Mediterranean diet’ menunjukkan hasil yang positif untuk kesihatan di mana mereka kurang terdedah kepada penyakit dan minyak zaitun yang terbaik adalah minyak zaitun yang tidak ditapis.


Saya memberi tumpuan kepada polifenol, iaitu khazanah yang ditemui di dalam minyak zaitun dan berterima kasih kepada kemajuan dalam teknik analisis bagi mengetahui pelbagai komponen yang terdapat di dalam minyak zaitun kerana membolehkan kita untuk memahami dan memilih kualiti terbaik berasaskan kaedah perahan/ekstrak, cara budaya dan geografi.


Saya dijemput oleh rakan saya dari Fez, Dekan Fakulti Sains, Profesor Benlemlih untuk membuat prakata buku saintifik beliau yang cemerlang. Dengan itu saya memilih untuk melihat sendiri kebun zaitun di kawasan berbatu dan kasar di Morocco, Atlas.


Pokok zaitunnya ditanam di tanah berbatu, zon bebas pencemaran, dan zon bebas industri, di mana hampir tidak ada hujan. Tekanan haba melebihi suhu 50°C pada musim panas menjelaskan terhasilnya jumlah antioksidan (polifenol) yang luar biasa tinggi untuk membela dirinya. Kepekatan jumlah polifenol yang tinggi dalam penghasilan minyak zaitun membolehkan kita menggunakan untuk kesihatan kita.


Keadaan ini menjadikan ‘OLIVIE PLUS 30X’ adalah salah satu minyak zaitun yang terbaik untuk kesihatan. Kualiti dan harganya menjadikan minyak zaitun ini disebut sebagai penawar. Ia bukan minyak palsu yang sewenangnya anda boleh hidangkan dalam makanan anda. Minyak zaitun ini dihasilkan dalam keadaan yang sangat sukar, hasil yang rendah, tetapi mempunyai kualiti yang luar biasa. Rasanya adalah yang paling kuat kerana kaya dengan polifenol berbanding dengan minyak zaitun dari negara sekeliling Mediterranean (Itali, Sepanyol, Greece, Perancis, dan Tunisia).


Saya mengkagumi hasil pengeluarnya kerana telah menghasilkan pati minyak ini dalam bentuk yang pekat: Olivie Force/ Olivie Rich. Saya sering menyebut ketiga-tiga produk sebagai contoh dalam surat ini kerana mereka telah menjadi subjek banyak kajian. Tetapi saya ingin menekankan bahawa saya tidak menerima apa-apa komisen dan tidak mempunyai perjanjian dengan pengeluarnya. Keutamaan saya adalah untuk membantu anda mengetahui apa yang lebih baik untuk kesihatan anda dan bagi saya, "OLIVIE PLUS 30X" adalah minyak zaitun yang terbaik untuk kesihatan anda.


Komponen kecil minyak zaitun boleh membezakan, memberi rasa, warna, kestabilan, dan mengelakkan kemerosotan pada minyak zaitun. Alfa-tocoferol, vitamin E, dan minyak zaitun ialah antioksida yang melindungi kolesterol baik (LDL) dan minyak zaitun adalah minyak yang paling kaya dengan kandungan polifenol. Minyak zaitun mengandungi sequalene dan beta-karoten, yang memberi warna hijau dan kuning kepada minyak zaitun. Ia juga kaya dengan vitamin E. OLIVIE PLUS 30X mengandungi 5x ganda vitamin E berbanding minyak zaitun extra virgin biasa.


Polifenol: Siapa Mereka Dan Di Mana Kita Menjumpainya?


Polifenol juga dikenali sebagai ‘biofenol’ dan bertanggungjawab dalam memastikan kestabilan minyak zaitun. Ia juga adalah sebahagian daripada fenolik kompoun iaitu:


- Polimer (Tanin dan Atosianin yang selalunya terdapat dalam wain merah)
- Monomer fenolik yang didominasi oleh Oleuropin (sebatian fenolik utama daun zaitun)
- Fenolik alcohol (Hydroxytyrosol dan Tyrosol)


Hernirik dan Fritsche (2004) menganalisis 23 sample minyak zaitun extra virgin dari negara yang berbeza (Itali, Sepanyol, Greek dan Tunisia). Keputusannya menunjukkan perbezaan yang besar dalam jumlah kepekatan polifenol dalam minyak zaitun itu. 


Malahan, komposisi dan kepekatan kompoun fenolik dalam minyak zaitun dipengaruhi kuat oleh faktor ekonomi dan teknologi seperti kawasan geografi, iklim, musim menuai, indek kematangan buah zaitun, proses pengeluaran, dan pengairan. Oleh itu, sukar untuk mengetahui label komposisi terperinci yang terdapat pada botol minyak zaitun adalah tepat. Walau bagaimanapun, ia adalah baik untuk mengetahui segala komponen yang terdapat padanya.


Berikut ialah bukti bagi pakar dan semua orang yang ingin mengetahui apa yang baik dan berguna untuk kesihatan yang terdapat di dalam minyak zaitun. Satu ujian telah dibuat terhadap minyak zaitun dari pelbagai negara dan Olivie Plus 30x dalam makmal yang diperakui antarabangsa, analisis terperinci menghasilkan keputusan seperti jadual di bawah.
Di bawah disenaraikan perbezaan kepekatan kompoun fenolik utama Olivie 30x dan minyak zaitun biasa (4mg/kg);


OLIVIE PLUS 30X (Extra Virgin):


Komponen;
1) Jumlah polifenol =2840
2) Hydroxytyrosol =233
3) Oleopentandial (berasal dari oleuropeine dan Hydroxytyrosol) =1360
4) Tyrosol =78


MINYAK ZAITUN BIASA (Extra Virgin):


Komponen;
1) Jumlah polifenol =236
2) Hydroxytyrosol =13
3) Oleopentandial (berasal dari oleuropeine dan Hydroxytyrosol) =51
4) Tyrosol =13


Kadar perbandingan Hydroxytyrosol daripada Tyrosol dan Oleopentandial dalam 22 sampel klasik minyak zaitun dari Itali, Sepanyol, Greece dan Tunisia membawa bukti bahawa OLIVIE PLUS 30X mempunyai sehingga 30 kali ganda lebih polifenol (hydroxytyrosol dan Oleopentandial) atau pada kepekatan 30 kali lebih tinggi daripada dalam apa-apa minyak di dunia (1360mg / kg).


*Oleopentandial adalah sebatian yang sangat bioavailable, mudah diserap dari usus ke dalam aliran darah. Ia juga lebih bioavailable untuk penyerapan usus kerana mempunyai kestabilan yang baik di bawah keadaan berasid di dalam perut. Selepas penyerapan di gastro intestine, terutamanya di dalam usus kecil, 100% hydroxytyrosol dan tyrosol serta merta muncul di dalam darah dan diedarkan di seluruh tisu badan termasuk otak, kerana kebolehannya memasuki barrier darah otak yang melindungi sel otak disebabkan molekulnya yang kecil. Hydroxytyrosol dan tyrosol dibuang sepenuhnya dalam masa 3 jam dari badan melalui proses urinary.
*Polifenol mempunyai kuasa antioksida yang berperanan sebagai pelindung dan pencegahan penuaan serta menghentikan penyebaran oksidasi.


*Antioksida dinilai secara saintifik oleh ORAC yang bermaksud "Kapasiti Menyerap Radikal Oksigen" ialah keupayaan untuk menyerap dan menghapuskan radikal bebas. Bahan antioksida yang terbaik adalah polifenol dari minyak zaitun dan buah anggur, Vitamin C dan E, serta Glutathione (Raja antioksida).


Perbandingan antioksida polifenol Olivie 30X diekspres kepada pakar dalam bentuk micromoles TE/ g (micromoles troloxequivalents (TE) bagi setiap 100g) memberikan keputusan berikut untuk molekul dalam makanan tumbuhan diet Mediterranean:


Hydroxytyrosol = 40,000
Resveratrol = 20,000
Kekacang = 13,000
Oleuropein = 11,000
Teh hijau epicatechin = 8,000
Setangkai ekstrak anggur = 6,000
Plum segar = 6,000
Wain merah Cabernet Sauvign
Delima segar = 4,500
Strawberi segar = 4,300
Granny epal segar bersama kulit = 3,800
Vitamin C = 2,000
Teh hijau (rendaman daun) = 1,200


Semua kajian eksperimen menggunakan sel darah merah, sel usus yang di culture yang masih terdedah kepada risiko oksidatif dan dilindungi oleh polifenol yang kaya di dalam minyak zaitun. Subhanallah.

Marilah beramal dengan pati MINYA ZAITUN OLIVIE PLUS 30x(Morocco) ini seisi keluarga. Dapatkan daripada kami!!!
=======================

Ustaz Zaki : 017-5750810
Sila hubungi kami untuk kami bantu anda dapatkan promosi terkini
Boleh Like dan mesej kami di facebook :
atau lawati kami di

Tuesday, 14 November 2017

KKM 3.6 juta rakyat Malaysia berumur 18 tahun ke atas kini menghidap diabetes

KUALA LUMPUR
Kementerian Kesihatan menganggarkan 3.6 juta rakyat Malaysia berumur 18 tahun ke atas kini menghidap diabetes.
Menterinya Datuk Seri Dr S. Subramaniam berkata, separuh daripada jumlah itu atau kira-kira 1.8 juta belum didiagnos dan tidak pernah menjalani saringan kesihatan, lalu tidak menyedari kehadiran penyakit itu.

Melalui saringan yang tetap dan berkala, penyakit diabetes boleh dikesan pada peringkat awal dan rawatan optimum boleh diberikan, katanya dalam satu kenyataan sempena Hari Diabetes Sedunia 2017 pada Selasa.
“Ini akan mengurangkan risiko komplikasi akibat diabetes dan membolehkan pesakit diabetes menjalani kehidupan yang normal,” katanya.



Beliau berkata peningkatan tahap kesedaran orang ramai terhadap penyakit itu, risiko penyakit dan kepentingan saringan kesihatan diharap dapat mengubah tingkah laku rakyat Malaysia dalam usaha mencegah dan mengawal penyakit itu seterusnya mengurangkan risiko kematian pra matang akibat komplikasi diabetes.
Dalam kenyataan berasingan, Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata kira-kira 1.78 juta penghidap diabetes di Malaysia adalah kalangan wanita.

“Kementerian Kesihatan komited dalam memberikan akses penjagaan dan pengetahuan yang cukup supaya golongan wanita mampu mengawal penyakit itu,” katanya.
Wanita mengandung, kata beliau, akan diberikan fokus yang sama dalam soal mendapatkan saringan, didikan dan penjagaan sebaiknya untuk kesihatan ibu dan anak dalam kandungan.

''Bagi pesakit diabetes yang mahu hamil, mereka perlu menghadiri ‘pre-pregnancy counselling' supaya dapat mengawal paras gula dalam darah dengan lebih baik sebelum dan sewaktu kehamilan," katanya. - Bernama


6 Tanda Badan Anda Bertoksin dan Penawarnya

6 Tanda Badan Anda Bertoksin:
1. Sering rasa letih
2. Berat badan sukar turun
3. Sukar Buang Air Besar
4. Mulut Berbau
5. Mudah Mengantuk
6. Masalah Kulit

Jika Anda alami tanda di atas itu menunjukkan badan anda bertoksin dan perlu ambil langkah buang toksin dalam badan.

Saya sarankan kepada anda amalkan Sari Cuka Teen.

Sari Cuka Teen Olive House diperbuat daripada buah Tin yang segar, diperah, ditanam secara organik dan Tin tersebut dibiarkan matang di dalam tong kayu bagi bertujuan untuk menggalakkan kualiti peragian semulajadi. Apabila telah matang, ia mengandungi jaringan zat yang dipanggil “Mother” dimana kelihatan jelas apabila cecair coklat pekat terdedah kepada cahaya.

Sari Cuka Teen Olive House kaya dengan Potassium, di mana ramai di antara kita kurang mineral serta menyebabkan gangguan pada hari tua. Kalsium menguatkan tulang dan potassium berfungsi untuk mengawal fungsi urat saraf dan otot. Buah Tin yang segar dipilih untuk membuat Sari Cuka Teen. Tin segar kaya dengan vitamin dan mineral yang diperlukan tubuh seharian.
.
KHASIAT SARI CUKA TEEN :
● Dapat mencegah berlakunya pembengkakkan pada badan seperti bisul dan kanser
● Membuang darah kotor dan melancar pengaliran darah
● Mengatasi proses pencernaan makanan didalam perut
● Melancarkan pergerakan usus
● Memelihara kulit dari kesan kepanasan matahari
● Menurunkan tahap kolesterol
● Mengimbangi tahap asid-alkali didalam badan dan mengeluarkan lebihan garam
● Membakar kalori dengan cepat
● Membuang toksin

Cara pengamalan Sari Cuka Teen :
Masukkan 1 ke 2 sudu teh Sari Cuka Teen ke dalam segelas air kosong dan untuk tambahan, anda boleh tambah 1 ke 2 sudu teh Madu Asli
Waktu pengambilan sebaik-baiknya di waktu selepas sarapan, tengahari sebelum atau 10-15 minit selepas makan makanan berat.
Boleh di ambil sejuk atau suam.

Untuk mendapatkan produk boleh klik
http://wasap.my/60175750810
CALL 014 2448 999
           017 4556 998
Atau
Walk in ke Pusat Jualan Olive House kini di TESCO STARGATE
#olivehouse
#saricukateen
#cukaorganik
#sayanaksihat

Tuesday, 7 November 2017

Kisah sahabat anak syurga -leaukimia

Dari seorang sahabat, nama penulis di akhir penulisan:
.
.
Anak saya baru sahaja menjadi anak syurga lima hari lalu akibat penyakit Leaukimia.
Nasihat saya pada anda semua, jagalah pemakanan keluarga.
1. Berhenti makan fast food seperti nugget, sosej, bebola ikan/daging, french fries, burger dan lain-lain. Nak selamat, buat sendiri tanpa sebarang bahan pengawet.
2. Jangan minum susu berkultur yang ada bakteria baik. Bakteria ini baja kanser. Apa jenis jenama termasuk yogurt yang berkultur.
3. Elak soya dan produk berkaitan.
4. Elak maggi dan mee segera.
5. Elak mee kuning.
6. Elakkan bekas polisterina dan jangan guna botol mineral berulang kali.
7. Jangan makan makanan yang disimpan dan dimasak berulang-ulang.
8. Elak makan makanan awet dalam tin seperti ikan sardin dan yang sewaktu dengannya.
9. Kurangkan makan ayam, banyakkan ikan. Tak ada protein ikan dan ayam pun tak apa. Minimumkan, makan banyak sayur.
10. Elak minyak masak yang dikitar semula. Banyak gerai goreng pisang selalu buat begitu.
11. Kurangkan gula dalam minuman dan masakan. Gantikan dengan madu asli atau stevia. Gula adalah baja dan talian hayat sel kanser.
12. Elak anak bermain di padang yang baru diracun kerana racun mengandungi benzena, bahan karsinogen penyebab kanser.
13. Gunakan bekas plastik BPA Free atau yang terbaik, kaca atau besi untuk menyimpan makanan atau air panas.
14. Pastikan sumber makanan yang halal dan thoiyyiban. Makanan sunnah seperti madu asli, kurma, susu kambing dan delima.
15. Jangan bertolak ansur dengan penyebab kanser.
16. Bersihkan kulit buah dan buang kulitnya kerana bahan lilin atau wax yang berpotensi sebagai karsinogen.
17. Masak makanan dengan sempurna. Elakkan makan makanan yang separuh masak, kurangkan makanan berpanggang kerana arang ada banyak karbon.
.
Ini perkongsian yang saya dapat semasa sebulan menjaga arwah bersama ibu bapa pesakit kanser. Saya berazam mahu membantu masyarakat mencegah kanser sekalipun anak saya telah meninggal dunia.
Saya kehilangannya di dunia tetapi saya pasti akan menemuinya di akhirat.
- Sayed Izman | The Reporter
. .

CEGAH SEBELUM PARAH
'Amalkan Gaya Hidup Aafiyat'
More Info www.oliveasli.blogspot.com
www.facebook.com/QuranicFoods
Untuk tempahan produk klik jer.. www.wasap.my/60175750810
#Olivie30xPlus
#PerlindunganJantung
#HyperglikemiaDiabetes
#AntiPenuaan
#AntiMikrobial
#AntiOksidan
#AntiKanser
OLIVE HOUSE
We Begin With Nature

Sunday, 5 November 2017

Tahukah anda Olive Oil Asli

Olive Oil Asli


Tahukah anda ? ia memang terbukti dapat membantu Kesihatan tubuh dalam banyak aspek... bermula dari penyakit kulit..rambut.. luar tubuh serta dalam tubuh..
.
Bermula dari penyakit biasa sampailah ke penyakit kusta seperti yg tersebut dalam hadis... dalam perubatan moden minyak zaitun ini telah terbukti melalui kajian dapat mengawal seterusnya menyembukan penyakit kanser!
TAPI PASTIKAN dapatkan yg UNFILTERED dan DIMAKAN SECARA TERUS.Selain itu, perlu juga tahu cara mrngamalkannya..

Bagaimana cara makan dan sapu denfan minyak zairun ini?
Antara Cara amal terbaik .. kajian dan saranan FDA ialah 2 sudu besar sehari utk kekalkan kesihatan.. jika orang yang ada penyakit kronik mereka kena lah ambil lebih..
Seperti 2 sudu pagi.. 2 sudu malam..
Atau jika kronik.. boleh diambil selang 2-3 jam 1 sudu...
*minyak zaitun tidak memudaratkan badan jika diambil lebih.. badan akan serap sekadar perlu sahaja.. selebihnya akan dinyahkan.. tapi mungkin mudarat sikit utk dompet anda sahaja hehe
.
Tapi bagi orang yang baru nak mula.. dan risau dengan tindakbalas pemulihan.. elok mula 1 sudu kecil sahaja dahulu.. sebelum tidur.
.
Dan boleh ditingkatkan selepas sehari dua.. 1 sudu besar.. sampilah 2 sudu sehari.. atau lebih.
Untuk sapu.. biasanya tindak balas pmulihan tidak terasa masalah.
Minyak Zaitun adalah sgt baik untuk sapu kerana ia sangat mudah diserap kulit.. dan tidak meninggalkan kesan berminyak minyak.. dlm 3-4 minit sahaja akan hilang diserap kulit.
.
untuk info lanjut www.OliveAsli.blogspot.com
Page www.facebook.com/QuranicFoods

Tempahan Produk klik sahaja

Friday, 3 November 2017

Sinar Harian : Minyak zaitun tidak sesihat mana?

Minyak zaitun tidak sesihat mana?

BAHRAIN SAMAH
27 MAC 2016

Kajian Dr Martrin Grootveld menunjukkan minyak masak berbeza menjadi rosak pada suhu 180 darjah Celcius.

KAJIAN berjudul How heating affects extra virgin olive oil quality indexes and chemical composition yang terbit dalam Journal of Agricultural and Food Chemistry (2007), mendapati minyak zaitun ekstra dara (MZED, extra virgin olive oil) yang dipanaskan pada suhu 180 darjah Celsius selama 36 jam tahan kepada suhu tinggi dan hanya mengalami sedikit kerosakan.
Kajian mendapati pendedahan kepada suhu tinggi menyebabkan beberapa jenis tokoferol (sejenis vitamin E) dan fenol mengalami degradasi pada kadar paling tinggi berbanding dengan sebatian minor lain. Sebatian minor utama yang terdapat dalam minyak zaitun termasuk polifenol, tokoferol, sterol dan squalene.


Sebaliknya, paras asid oleik, sterol (fitosterol) squalene, alkohol triterpene (erythrodiol dan uvaol) serta asid lemak oleanolik dan maslinik didapati agak konstan – menunjukkan kestabilan tinggi terhadap oksidasi. Sungguhpun terdedah pada suhu tinggi, MZED mengekalkan sebahagian besar sebatian-sebatian minor.

Tahan lasak
Kajian lain menunjukkan minyak zaitun yang digunakan untuk menggoreng secara terendam lama selama 24-27 jam tidak terjejas (berdasarkan perubahan komposisi minyak dan paras bahan-bahan antioksidan) kepada proses penggorengan. Kajian tersebut berjudul Olive oil stability under deep-frying conditions yang terbit dalam jurnal Food and Chemical Toxicology (2010).
Asid lemak dalam minyak sayuran teroksida apabila terdedah kepada suhu tinggi ketika digunakan untuk memasak makanan. Antara punca utama oksidasi ialah apabila spesies oksigen reaktif (molekul radikal bebas) iaitu radikal triplet oksigen dan singlet oksigen menyerang ikatan ganda dua yang terdapat pada asid lemak tak tepu.

Namun seperti ditunjukkan dua kajian yang di atas, minyak zaitun yang termasuk dalam kategori asid lemak mono tak tepu (mengandungi hanya satu ikatan ganda dua) agak tahan lasak apabila terdedah kepada suhu tinggi.

Oleh sebab proses penggorengan biasanya menggunakan suhu antara 180 – 230, ramai ahli nutrisi menyarankan agar orang ramai menggunakan minyak sayuran yang memiliki tahap berasap (smoke point) yang tinggi iaitu melebihi 200 darjah Celcius.

Tahap berasap MZED ialah 210 darjah Celcius manakala minyak zaitun jenis lain antara 225 – 240 darjah Celcius.

Tahap berasap untuk minyak canola, kacang tanah, bunga matahari, safflower, jagung, kacang soya, dedak padi dan minyak kelapa terproses masing-masing 205-245, 225, 225, 265, 232, 238, 232 dan 225-240. Kebanyakan ahli nutrisi/diet mengatakan minyak sayuran ini sesuai digunakan untuk menggoreng termasuk jenis stir-fry dan sauting.

Penggorengan makanan menggunakan suhu antara 163 – 190 darjah Celcius. Jadi, minyak kelapa dara atau tidak terproses dikatakan tidak sesuai digunakan untuk menggoreng makanan kerana tahap berasap yang rendah iaitu 177 darjah Celcius.

Kajian mendapati minyak dedak padi (Thailand pengeluar utama) yang dipanaskan pada 180 darjah Celcius selama lapan jam hanya menyebabkan perubahan kecil paras gamma oryzanol iaitu sejenis antioksidan penting yang hanya terdapat dalam minyak dedak padi. Namun, ada yang mengkritik nisbah omega-6 ke omega-3 yang lebih besar berbanding minyak zaitun dipercayai mendedahkan pengguna kepada risiko keradangan akibat penggunaan minyak dedak padi. Begitu juga dengan minyak jagung, bunga matahari, safflower dan kacang soya tidak sesuai digunakan memasak terutama yang melibatkan penggorengan terendam lama kerana mengandungi paras asid lemak poli tak tepu yang tinggi (melebihi 40 peratus).

Terdapat pendapat yang percaya MZED dan minyak zaitun dara (hasil pemerahan pes buah zaitun kali kedua pada suhu kurang dari 28 darjah Celcius tanpa bahan kimia) merupakan minyak yang paling sesuai digunakan oleh orang ramai sama ada untuk mencegah atau ketika mengalami penyakit jantung (terutama penyakit jantung koronari). Ia berdasarkan kandungan pelbagai fitokimia yang bersifat antioksidan dan antikeradangan yang dipercayai bermanfaat untuk kesihatan jantung.

Kebanyakan ahli nutrisi/dietetik percaya MZED hanya sesuai digunakan untuk dimasukkan dalam salad. Untuk tujuan penggorengan dan penumisan pula minyak zaitun tulen (5 peatus MZED dan 95 peratus minyak zaitun terproses) disarankan. 

Bagi pandangan penulis, paras tinggi pelbagai fitokimia polifenol yang bersifat antioksidan dan antiradang yang terdapat dalam MZED seharusnya menjadikan ia calon teratas untuk digunakan untuk menggoreng dan menumis berbanding minyak zaitun lain. Calon kedua ialah MZD.

Namun, faktor seperti rasa dan bau makanan yang berbeza daripada kebiasaan apabila digoreng dan ditumis dengan MZED menjadikan MZED dan MZD bukan pilihan utama. Sesetengah MZED seperti MZED jenama Borges yang penulis amalkan sejak beberapa dekad lalu memiliki rasa pahit.

Bersifat karsinogen
Martin Grootveld, PhD dari De Montfront University Leicester percaya bahawa memasak menggunakan minyak sayuran (terutama jenis poli tak tepu) bukan kaedah yang menyihatkan kerana ia menyebabkan pembentukan sebatian aldehyde akibat oksidasi lipid (aldehydic lipid oxidation products, LOPs) yang bersifat karsinogen.

Kajian beliau menunjukkan minyak kelapa membentuk LOPs paling rendah manakala minyak jagung dan minyak bunga matahari membentuk aldehyde tiga kali ganda berbanding lepa susu asli. Minyak zaitun pula hampir dua kali ganda.

Berdasarkan graf yang dipaparkan dalam artikel berjudul Cooking with vegetable oils releases toxic cancer-causing chemicals, say experts yang terbit dalam akhbar Telegraph atas talian bertarikh November 7, 2015, penggunaan minyak zaitun untuk memasak tidak sesihat yang disangka selama ini.

Minyak poli tak tepu (jagung dan bunga matahari) dan mono tak tepu (minyak zaitun) lebih mudah teroksida berbanding minyak/lemak tepu (lepa susu asli dan kelapa) memang sedia maklum (sudah lama diketahui) oleh mereka yang berilmu.

Sila semak laporan Dr. Martin Grootveld dalam artikel berjudul Detection, monitoring, and deleterious health effects of lipid oxidation products generated in culinary oils during thermal stressing episodes di http://www.aocs.org/Membership/FreeCover.cfm?itemnumber=40690
Nota: Tahap berasap minyak sawit terproses ialah 232 darjah Celcius. Kandungan 50 peratus lemak tepu dan tinggi vitamin E dipercayai menyebabkan ia lambat teroksida berbanding minyak-minyak poli tak tepu dan mono tak tepu apabila digunakan untuk menggoreng makanan. Pada pandangan penulis ia adalah calon yang lebih baik dari MZED.

Penulis berandaian jika Dr Grootveld memasukkan minyak kelapa sawit dalam  kajiannya maka kadar pembentukan LOPs dijangka tinggi sedikit daripada minyak kelapa dan lebih rendah berbanding minyak zaitun (dipanaskan suhu serupa sehingga 30 minit).

Certificates

Certificates

Jom hidupkan amalan QuranicFoods Makanan Sunnah.. Jom Like

_

Jom view | ||QuranicFoods!