Thursday, 27 February 2014

Petua membuang batu Karang Dengan Ikhtiar Minyak Zaitun

Mengenal batu karang pundi hempedu

Batu karang pundi hempedu ialah partikel pepejal terbentuk daripada enapan cecair hempedu di dalam pundi hempedu.
Pundi hempedu pula ialah organ yang berbentuk poket di bahagian atas sebelah kanan abdomen, iaitu di bawah hati (hepa) (di bawah tulang rangka sebelah kanan). Ia merupakan sebahagian daripada sistem hati (hepa) dan pankreas yang menghasilkan cecair hempedu dan enzim penghadaman.
Cecair hempedu ialah bendalir yang dihasilkan oleh hati bagi membantu menghadamkan lemak yang kita makan. Ia mengandungi beberapa bahan seperti kolesterol dan bilirubin (produk hasil daripada penguraian sel darah yang tua dalam hati). Cecair hempedu ini disimpan di dalam pundi hempedu sehingga ia diperlukan.

Bagaimanakah pundi hempedu berfungsi?
Apabila seseorang itu makan makanan yang berlemak dan berkolesterol tinggi, pundi hempedu akan mengecut dan mengeluarkan cecair hempedu ke dalam duodenum (usus kecil hadapan) melalui duktus hempedu sepunya. Kemudian, cecair hempedu ini akan membantu proses penghadaman lemak tersebut.

Terdapat 2 jenis batu karang pundi hempedu:
1. Batu karang kolesterol
2. Batu karang pigmen

1. Batu karang kolesterol
Jenis ini yang paling biasa berlaku, merangkumi 80% daripada semua kes batu karang pundi hempedu. Ia terjadi disebabkan terlalu banyak kolesterol terkumpul dalam cecair hempedu.

2. Batu karang pigmen
Jenis ini terjadi apabila bilirubin berlebihan dalam cecair hempedu.
Saiz batu karang pundi hempedu berbeza-beza, dari saiz kecil seperti lumpur hingga sebesar bola golf.
Biasanya, batu karang pundi hempedu tidak mendatangkan masalah jika jumlahnya sedikit dan saiznya kecil, tapi apabila jumlahnya banyak atau terlalu besar, ia akan menyebabkan kesakitan apabila pundi hempedu perlu merembeskan cecair hempedu bagi menghadamkan makanan berlemak atau apabila batu karang ini bergerak keluar daripada pundi hempedu. Keadaan akan menjadi bertambah serius apabila batu karang ini menyekat mana-mana duktus (saluran) yang menyambungkan pundi hempedu, hati dan pankreas dengan duodenum (usus kecil hadapan). Apabila ini berlaku, ia boleh menyebabkan cecair hempedu atau enzim penghadaman lain tersekat di dalam duktus, dan akhirnya akan menyebabkan keradangan, pembengkakan dan kesakitan yang amat sangat, infeksi, dan kerosakan organ pankreas yang akan menyebabkan kesakitan teruk. Jika keadaan ini tidak dirawat, ia boleh menyebabkan kematian.

Simptom batu karang pundi hempedu
Biasanya batu karang dalam pundi hempedu tidak menunjukkan sebarang simptom kecuali apabila telah berlakunya komplikasi. Di antara simptom yang biasa ialah sakit di bahagian atas sebelah kanan abdomen yang dikenali sebagai serangan batu karang pundi hempedu. Serangan ini boleh berlaku setiap beberapa hari, minggu, bulan atau mungkin tahun. Kesakitan ini mula dirasai dalam masa 30 minit selepas mengambil makanan berlemak atau berminyak. Rasa sakitnya berbeza-beza sama ada teruk, kurang teruk atau sedikit dan ia biasanya berlanjutan dari 1 hingga 5 jam. Sakit ini boleh merebak ke bahu atau belakang sebelah kanan. Serangan ini biasanya berlaku pada waktu malam dan selalu mengejutkan pesakit dari tidur.
Simptom lain termasuklah pening, muntah-muntah, demam, makanan tak hadam, angin, jaundice (sakit kuning) dan rasa sakit berpanjangan.

Cara untuk merawat ialah dengan:
Petua membuang batu Karang 
Dengan Ikhtiar Minyak Zaitun
1. 1 sudu besar minyak zaitun
2. 1 sudu besar air perahan limau nipis
3. 4 cawan air masak

Caranya:
Minum 1 sudu minyak zaitun. Campurkan 1 sudu besar air perahan limau nipis ke dalam secawan air (tanpa gula) dan minum bersama 3 cawan lagi air masak. Insya Allah ia mampu jadi ikhtiar untuk hancurkan dan keluarkan batu karang.

Jadikan minyak zaitun sebagai amalan harian anda!  


View more www.QuranicFoods.com
www.facebook.com/QuranicFoods
more info Sms, Whatsapp 017 5750810
 

Wednesday, 26 February 2014

Khasiat Buah Teen (Cuka Buah Teen Olive House)

Khasiat Buah Tin (Cuka Buah Tin Olive House)

Buah Tin dapat menurunkan dan mengawal tekanan darah kerana ia mempunyai mineral kalium/potassium(K+) yang tinggi. Antara orang yang kurangnya mineral ini adalah mereka yang tidak mengambil sayur-sayuran dan buah-buahan di dalam pemakanan mereka. Jadi, buah Tin amat baik juga pengambilannya disebabkan buah ini mempunyai serat makanan(dietary fiber) yang tinggi dan sangat efektif untuk program menurunkan berat badan anda.

Buah Tin juga merupakan salah satu buah yang sering dijadikan buah pengamalan para ahli diet dan ahli gizi di Amerika dan Eropah. Cubalah pati SARI CUKA BUAH TIN OLIVE HOUSE! Hanya RM15.90 sahaja sebotol. Hubungi kami!

Waallahu'alam.





250 ml Sari Cuka Buah Teen ( Fig Vinegar Olive House )
1 botol RM15.90
1 Dozen 12 botol RM 14.50/botol #Promosi terhad

**Belian banyak lagi atau berminat menjadi Usahawan sila hubungi kami
*Kos Pos RM 7/Botol
** 1 Kotak 12 botol FREE POS

Untuk maklumat lanjut sila
SMS/WhatsApp ->>
Ustaz Zaki : 017-5750810
Pn Adilla: 012-4506763

Boleh Like dan mesej kami di facebook : https://www.facebook.com/QuranicFoods
atau lawati kami di : www.Quranicfoods.com

Pati Minyak Zaitun rawat Kanak Kanak Batuk dan Selsema Bronkitis

As slm. Klu anak umur 1.5 bulan batuk n selsema leh minum mz ke. Sblm ni dah kena masuk wad bronkitis sbb batuk selsema x baik.?

Dr Hafizah :
Boleh..tiada keraguan pdnya.

Us Haryadi.

Pengalaman saya, satu malam tu anak saya umur 4 tahun batuk berterusan selama beberapa minit x berhenti.. Lalu saya bg minum 1 sudu mz, habis keluar semua kahak2 yang menyebabkan anak sukar bernafas. Lepas tu bg 1 sudu lagi, alhamdulillah anak lena sampai pagi & batuk pun tiada..

* Jgn ragu2 untuk amalkan Quranic Foods ini..
QURANICFOODS.COM
Makanan bernutrisi terbaik.. dalaman dan luaran..

Buah Teen Separa segar akan mula dipasarkan oleh Olive House Resources

InShaAllah dalam masa terdekat.

Antara produk yang akan mula berada di pasaran dlm masa terdekat.buah teen separuh segar.

www.QuranucFoods.com

Sunday, 23 February 2014

3 of Quranic Foods : Figs, Olives & Honey

Allah says, “By the figs (At-Tiin) and olives (Az-zaituun)” [Quran 95:1]

Figs – an ancient fruit

Figs originated in the Middle East, but now available worldwide. Figs are finally being recognized as the important fruit not just for their sensuous curves, sweet taste, and delectable nature but also for real health benefits.

Figs are especially potent in nutrients and minerals that help balance the body and mind. Figs possess many characteristics that make them an important addition to our diet. Here some health benefits of figs:

Figs are a fantastic source of vitamin B6. B6 is responsible for producing mood-boosting serotonin, lowering cholesterol and preventing water retention.
Figs are very high in dietary fiber, which makes them an ideal weight-loss aid. Fiber creates a feeling of satiety, or fullness, which means that you will feel more full and eat less. Fiber also regulates the digestive system and alleviates the symptoms of Irritable Bowel Syndrome.
The high calcium content of figs promotes bone density and can guard against osteoporosis.
Figs are an excellent source of potassium, a necessary mineral to ensure good muscles function and to avoid muscle cramps.
Olives - How do they keep you healthy?

Olive oil and monounsaturated fats have been associated with everything from lower rates of heart disease and colon cancer to a reduced risk of diabetes and osteoporosis.

Lowers Cholesterol: It can naturally lower the bad or LDL cholesterol while maintaining the good or HDL levels. As a result it reduces risk of cardiovascular disease, such as stroke and heart attack.
Lowers Blood Pressure
Immune System Booster: Due to its antioxidant powers, it can boost your immune system and effectively fight of f infection, helping you to avoid many of the common ailments like colds and the flu, without resorting to antibiotics.
Diabetes: It has been demonstrated that a diet that is rich in olive oil, low in saturated fats, moderately rich in carbohydrates and soluble fiber from fruit, vegetables and grains is the most effective approach for diabetics. It improves blood sugar control and enhances insulin sensitivity.
Osteoporosis: A high consumption of olive oil appears to improve bone mineralization and calcification. It helps calcium absorption and so plays an important role in aiding sufferers and in preventing the onset of Osteoporosis.
Allah Says: “And the Lord inspired the bee, saying: Take your habitations in the mountains and in the trees and in what they erect. Then, eat of all fruits and follow the ways of your Lord made easy (for you)’. There comes forth from their bellies a drink of varying colors wherein is healing for men. Verily in this is indeed a sign for people who think.” [Quran 16:68-69]

Honey – Its antibiotic properties

Scientists have done much research into the benefits of honey. One of the most well researched is Manuka honey, which is produced by bees that collect nectar from the Manuka Bush or Tea tree, native to New Zealand and parts of Australia. It is said to contain an ingredient with powerful antibacterial, antiviral, antioxidant, antiseptic, anti-inflammatory and anti fungal properties – which is named UMF (unique Manuka factor).

No other food has the same anti-microbial quality as Manuka honey. This is the reason it is useful to treat stomach ulcer, gum disease, sore throat, as well as skin problems (including skin infection, infected surgical wounds, boils, acne, nail fungus and dermatitis).

Subhanallah! We study the findings of the scientists, not to confirm or deny the truth that has been revealed by Allah and His Prophet but to learn of new ways we can use honey.

Apa cara untuk amalkan meminum Pati Minyak Zaitun Olive House

Persoalan ;
Satu pertanyaan ustaz, nak tanya pasai sukatan mengambil minyak zaitun sebab di kotak dan pamplet yg saya ada x ada dinyatakan?

Jawapan Oleh Dr Hafizah.

Minyak zaitun ohr adalah hasil usaha orang2 yg ikhlas ingin menjaga perkara2 berkat yg Allah sebut dalam Quran...minyak zaitun terlampau bagus kerana 7 kali di sebut dalam Quran ...Dan keistimewaan ini harus sampai kpd semua manusia sejagat.

Cara amal ;
Minum 2 sudu besar setiap hari bersamaan 23g

Itu adalah saranan FDA...bagi kita umat Islam...bolehlah amalkan no ganjil...1 sudu atau 3 sudu kecik. ..amik berkat nombor nya. .minyak zaitun ini terlalu sukar nak overdose.

Dr. Klu kita ambik lebih bole ka?
Boleh

Dr. Baby seawal umur berapa bulan bole ambil minyak zaitun?

Lepas dah start makan..dah boleh bagi
Tapi bagi saya..selepas keluar dari perut ibu dah boleh bg...sedangkan susu tepung yg serba teruk tu pun boleh Masuk. ..apatah lagi benda berkat.

Selain itu, jika Ibu consume minyak zaitun.. baby juga dapat manfaatnya.

Minyak Zaitun Menjadikan susu ibu lebih berkualiti..
Salah satu sebab kerana Acid oleic terfapat dalam Minyak zaitun.
Kebaikan ini baby boleh dapat sejak Masa dlm kandungan lg.. sehingalah.. baby menyusu.. jika ibunya terus mengamalkan Pati Asli Minyak Zaitun ini.

** Hasil perkongsian Dr Hafizah serta pengamal serta pengembang Quranic Foods di Olive House Resources.

Kenapa Pati Minyak Zaitun Asli Olive House mahal?

Assalamualaikum..
Berikut sedikit jawapan berkaitan isu..
Ramai agen2 Olive House  Resources berhadapan persoalan pelanggan sebab apa banyak produk di pasaran harga lebih rendah?

Sebab utama ialah kerana ;
1- Kualiti minyak zaitun Olive House mempunyai  setakat ini yang baik dan tinggi kualitinya..drpd minyak zaitun yg lain di pasaran..

Minyak Zaitun Olive House ditempah khas dengan kualiti special yang telah disyorkan oleh Pakar Nutrisi dunia seperti Dr. Mohamed Al Faiq dari Morocco.

2- Kebanyakan minyak zaitun dipasaran adalah bertapis, ianya menghilangkan sebahagian besar bahan aktif yg amat bernilai dlm perawatan seperti poliphenols dan lain-lain

3-Produk2 lain kebanyakan kurang dititik beratkan penjagaan kualiti seperti botol yg terdedah dgn cahaya matahari dan kepanasan. Hal ini menyebabkan hilangnya khasiat2 utama seperti vitamin E yg amat penting dari khasiat minyak zaitun. 

Oleh itu, Produk Olive house adalah tidak bertapis dan diletakkan di dalam kotak berlapisan gelap utk melindungi dari kepanasan dan cahaya.

4- Pati Minyak Zaitun Olive House adalah tulen ia tidak dicampur dengan minyak lain.. anda boleh search di google berkaitan penipuan dalam industri minyak zaitun ini.

Timbul persoalan; minyak zaitun Olive House kalau di simpan dalam peti ais dia akan menjadi seperti jelly. Minyak zaitun biasa d pasaran tak belaku?

Sebenarnya..
Bukan minyak zaitun olive house shj, bahkan semua minyak zaitun yg asli akan menjadi jelly dlm tempoh 48 jam. Banyak minyak zaitun dipasaran amat diragukan keasliannya.. dalam isu 'penipuan minyak zaitun' kebanyakan Minyak Zaitun mempunyai campuran minyak kacang dan minyak sayur dan lain lain minyak yang lebih murah.

*Info hasil perkongsian dari pengamal serta pengkaji minyak zaitun di Team Whatsapp Olive House.

Saturday, 22 February 2014

QURANIC FOODS : Beneficial Foods Mentioned In the Qur'an; Harun Yahya

  Beneficial Foods Mentioned In the Qur'an

One who thinks deeply upon the Qur'an's verses will realize that Allah has provided all sorts of explanations in His Book and shown people several ways to make life easy in both this world and the next world. Another subject that attracts the attention of people of understanding is the Qur'an's mentioning of specific foods that are good for human health.

Fruits

The Qur'an mentions several fruits that modern science has shown to have a preventive effect on several diseases. Fruits, which benefit the human body in many ways, also taste very good. In the Qur'an, Allah draws attention to their diversity and beauty and calls people to ponder upon their miraculous creation:
He sends down water from the sky from which We bring forth growth of every kind, and from that We bring forth the green shoots and from them We bring forth close-packed seeds, and, from the spathes of the date-palm, date clusters hanging down, and gardens of grapes and olives and pomegranates, both similar and dissimilar. Look at their fruits as they bear fruit and ripen. There are signs in that for people who believe. Surat al-An'am: 99
Allah creates various kinds of fruit, each of which have a different taste and smell although they grow in the same soil and are watered with the same water.
As well as their creation, the fact that fruits and vegetables are great sources of vitamins and essential nutrients also leads people to think. Fruits, which grow in black mud extract from the soil only those essential nutrients (minerals) that are beneficial to human health. But how could the soil know what nutrients to provide? Similarly, could the fruit have the ability and intelligence to break down the soil into its component parts in order to absorb from it the exact amount of what it needs? However, this system operates in such a perfect order that every plant species has a specific and unique color, taste, and smell and contains a fixed amount of minerals and vitamins. For instance, a watermelon is never blue or sour, nor does it smell like soil instead of the special and unique smell that we associate with it.
Allah, the sole owner and governor of the universe, created this order and displayed it to humanity so that people can reflect upon it and thank Him.
The Qur'an mentions so many kinds of fruit, which will be available for believers in Paradise. In this section, we will briefly discuss their benefits of the fruits that are referred to in the Qur'an.

Bananas

Bananas are also mentioned in the Qur'an as one of the fruits of Paradise:
Amid thornless lote-trees, and banana-trees (with fruits), one above another. And extended shade, and water flowing constantly, and abundant fruit, neither intercepted nor forbidden. Surat al-Waqi'a: 28-33
As with all other blessings, the bananas enjoyed by believers in Paradise will be far more perfect than any bananas we can imagine in this world. After all, the bananas will never become rotten and will have a taste and smell that we cannot now imagine. However, in this world too, Allah has created a fruit very similar to that of Paradise and has placed it at our disposal.
Bananas, a very nutritive fruit, consists of water (75%), protein (1.3%), and fats (0.6%). Each banana also contains carbohydrates and a considerable amount of potassium. Besides helping to cure many diseases, bananas are especially recommended for fever, digestive system disorders, cramps, and muscle slackness. The vast amount of potassium that it contains (0,24%) facilitates the excretion of waste products from the body.15
Bananas decrease blood pressure and are used to treat allergies. Their potassium functions together with sodium, promotes cell and muscle development, and regulates the body's water equilibrium and heartbeat. Any change in the sodium-potassium balance causes various disorders in the nervous and muscular systems. This is why a person must maintain his or her body's potassium equilibrium. Besides, since a potassium deficiency leads to edema and decreases the amount of sugar circulating in the blood, it is essential to maintain this balance.16
Bananas, which are rich in vitamin B6, also play a significant role in triggering the chemical reactions of proteins and amino acids, and are instrumental in keeping the brain's functioning normal. They promote red cell production, keep the chemical balance among bodily fluids, help energy production, and provide endurance against stress. Their carbohydrates function as helper enzymes in the metabolic processing of fats and proteins. In addition, bananas cure anemic diseases (a deficiency in the number of red blood cells or in their hemoglobin content), are instrumental in developing cells and muscles, maintain the body's liquid balance, and cure heart diseases. On the other hand, a deficiency in one's vitamin B6 may result in fatigue, affect one's ability to concentrate, and result in irritability, insomnia, anemia, kidney calculi, skin diseases, and so on.17
The Creator of mankind has created this beneficial fruit and drawn our attention to its benefits. Allah states that He has given people everything that they desire and need, and has warned them not to be among the ungrateful:
He has given you everything you have asked Him for. If you tried to number Allah's blessings, you could never count them. Man is indeed wrongdoing, ungrateful. Surat Ibrahim: 34

Grapes

By means of it We produce gardens of dates and grapes for you, in which there are many fruits for you and from which you eat. Surat al-Mu'minun: 19
Grapes, which are highly nutritive and rich in vitamins and metallic substances, are an important food. About 20-25% of their content is sugar, which quickly enters the bloodstream. Therefore it is good for those who make physical and mental efforts, for it removes physical and mental weariness and fights anemia. The plentiful amount of iron and sugar contained within each grape also fosters blood production and acts as a natural medicine for liver, kidney, and digestive system diseases. They stimulate the kidneys and help them excrete such waste matters as urea. By discharging the body's excess water, grapes lower high blood pressure.18 Patients with stomach ulcers, gastritis, joint inflammations, small intestines inflammation, rheumatism, tumid liver or spleen, as well as those who have been poisoned, are recommended to drink grape juice.19 Grapes also strengthen the heart's muscles, are instrumental in treating bronchitis and coughing, and enhance the skin's beauty by purifying the blood.20 Since it increases the secretion of milk, nursing mothers are advised to drink grape juice. Some chemicals found in grapes even decrease the probability of skin cancer.21

Pomegranates

He produces gardens, both cultivated and wild, and palm-trees and crops of diverse kinds, and olives and pomegranates, both similar and dissimilar. Eat of their fruits when they bear fruit, pay their due on the day of their harvest, and do not be profligate. He does not love the profligate. Surat al-An'am: 141
Pomegranates, another fruit mentioned in the Qur'an, contain a plentiful supply of potassium as well as such minerals as phosphorus, calcium, iron, and sodium, and vitamins A, B1, B2, B3, and C. Acting together with sodium, potassium regulates the body's water equilibrium and ensures that the heart beats normally. By maintaining the body's potassium-sodium balance, it also helps the nervous and muscular senses to function regularly, prevents edema, and decreases the amount of sugar circulating in the blood.
Pomegranates revive tired muscles and enable them to move easily,22 and also strengthen the heart.23

Olives

He sends down water from the sky. From it you drink, and from it come the shrubs among which you graze your herds. By it He makes crops grow for you, as well as olives and dates and grapes and fruit of every kind. There is certainly a Sign in that for people who reflect. Surat An-Nahl: 10-11
Recent studies have revealed that olives are not only tasty, but also are a healthy source of food. Their linoleic acid is especially useful for breast-feeding mothers. Any deficiency in this acid slows a child's development and contributes to some skin diseases. Health organizations, among them the World Health Organization, recommend that people living in societies with high arteriosclerosis and diabetes rates consume oil that contains at least 30% linoleic acid. And this raises the olive's worth.24
Olives' benefits are not limited to linoleic acid. For example, the chlorine that they contain promotes the liver's functioning and thus facilitates the body's discharge of waste products. Since it also contributes to the body's skeleton, olives help to give the body strength and long life. They also are good for healthy cerebral arteries.25
Apart from these benefits, olive oil is a very important source of human nourishment. Contrary to solid butters, olive oil does not increase the level of cholesterol in the blood; rather, it keeps it under control and thus is the oil that doctors most recommend. Meanwhile, whether hot or cold, it reduces the amount of digestive acids and thus protects the stomach from such diseases as gastritis and ulcers.26
Activating bile secretion, it ensures that bile's composition develops into its perfect state. Furthermore, it regulates the gall bladder's evacuation and reduces the possibility of gall bladder calculi.27
Research also has revealed that olive oil has some ability to prevent the development of coronary artery disease by reducing the level of LDL, a cholesterol detrimental to health, while increasing the level of beneficial cholesterol HDL in the blood.28
Vitamins E, A, D, and K in oil are essential for bone development and mineralization in children and adults. It strengthens bones by stabilizing calcium. Olive oil is vital for developing organisms. Such antioxidant elements and fatty acids as linoleic acid, which is of great importance to people, promote hormones and biological cell membrane synthesis. Since these vitamins renew cells, they also are used to treat problems associated with ageing and to feed and preserve the skin.
Since it contributes to the natural development of the infant's brain and nervous system before and after birth, the only oil recommended to mothers by specialists is olive oil. Aside from having a level of linoleic acid very close to that of mother's milk, it functions as a natural source of nourishment as mother's milk when mixed with non-fat cow's milk. Still, olive oil's most significant health property is its effects upon cardiac and arterial diseases. Due to all of these features, olive oil has attracted the attention of specialists in recent years.29

Dates

In the earth there are diverse regions side by side and gardens of grapes and cultivated fields, and date-palms sharing one root and others with individual roots, all watered with the same water. And We make some things better to eat than others. There are Signs in that for people who use their intellect. Surat ar-Ra'd: 4
Dates, a fruit mentioned in Surah Maryam , grow in dry soil in warm climates and have many benefits. Allah indicates their healing power by telling Maryam, who was in labor, to eat dates:
A voice called out to her from under her: "Do not grieve! Your Lord has placed a small stream at your feet. Shake the trunk of the palm toward you, and fresh, ripe dates will drop down to you. Eat and drink and delight your eyes …" Surah Maryam: 24-26
Allah draws our attention to dates for a purpose. Examining its properties gives us a better grasp this purpose.

Dates, which are more than 50% sugar, are extremely nourishing, for they contain fructose and glucose that are high in calories, and can be digested easily and quickly.30 Its sugar calms frazzled nerves and ensures psychological security. Giving birth involves the loss of blood, which obviously reduces the amount of blood sugar. As that sugar must be restored, dates are quite useful. In addition, dates prevent any reduction in blood pressure. Although meat is very beneficial, it may not be as beneficial as fresh dates in all cases. Eating too much meat, which contains an abundant amount of protein, at such a time may even cause poisoning. Thus, such light foods as vegetables and fruits, which are easy to digest, should be preferred.
In light of this verse, we see that dates are especially beneficial for pregnant and breast-feeding women. They promote healthy fetal development in the mother's womb, prevent the mother from weakening, and make her milk abundant and nourishing.31
At the same time, they are of great benefit to the brain. Dates, which consist of 2.2% protein, also contain vitamins A, B1, and B2. These proteins protect the body against disease and infection, enable body cells to regenerate, and balance bodily fluids. Vitamin A increases eyesight and bodily strength, as well as the strength of bones and teeth. Vitamin B1 facilitates the nervous system's healthy functioning, helps the body convert carbohydrates into energy, regulates appetite and digestion, and enables the metabolism of proteins and fats. Vitamin B2 facilitates the burning of those proteins, carbohydrates, and fats required for supplying energy and cell renewal.
Apart from these, dates contain minerals that are essential to the body (e.g., potassium, sodium, calcium, iron, manganese, and copper). When potassium and sodium act together, they regulate the heart's pulsation rhythm. By facilitating the transfer of oxygen to the brain, potassium enables clear thought. Furthermore, it provides the appropriate alkaline property for bodily fluids, stimulates the kidneys to excrete toxic metabolic wastes, helps to lower high blood pressure, and promotes healthy skin formation.32
It is also interesting to note that a date's content is especially beneficial for people who live in areas where it is generally grown. Its protein and sugar are the most nourishing nutrients for desert people.

Mother's Milk

We have instructed man concerning his parents. Bearing him caused his mother great debility, and the period of his weaning was two years: "Give thanks to Me and to your parents. I am your final destination." Surat Luqman: 14
This verse draws our attention to the importance of breastfeeding a baby for 2 years. As is known, a mother's milk is the only source of food that meets all of a baby's needs. At the moment of birth, Allah places each baby under His protection and provides him or her with a nourishing drink that has no counterpart in any source or type of external nourishment.
This is vital for the baby, because from the moment a baby opens its eyes to this world, its body must adapt to a new life. To facilitate this adaptation, the baby needs to be nourished and grow in the best way possible.
Mother's milk is a perfect source of nourishment and increases both the baby's and the mother's resistance to disease. Doctors agree that artificially produced baby foods should be used only when the mother's milk is insufficient, and that the baby must be breastfed, especially during its first months, because no other nutrient material can fully substitute for a mother's milk.
It is also miraculous that every mother's milk, as regards its density and quality, is produced according to her baby's specific and unique needs. For example, the milk of a mother who gives birth prematurely is quite different from that of a mother who completes a full-term pregnancy.
A mother's milk is also antibacterial. Kept at room temperature for 6 hours, bacteria start to develop in cow's milk. However, this is not the case with mother's milk. A mother's perfect milk, which a baby can digest easily, cannot be matched by any man-made baby food.
 

FOOTNOTES

15. Prof.Ayse Baysal, Beslenme, (Nourishment), Hatipoglu Publishing House, Ankara: 1996, vol. 6, p. 204.
16. Prof.Ayse Baysal, Beslenme, (Nourishment), Hatipoglu Publishing House, Ankara: 1996, vol. 6, pp.108-109
17. Prof.Ayse Baysal, Beslenme, (Nourishment), Hatipoglu Publishing House, Ankara: 1996, vol. 6, p. 204
18. http://www.naturalways.com/medValFd.htm
19. Bilim Teknik Dergisi, (A Turkish Scientific Magazine), July 1987, p.30
20. Dr. Mehmet Gobelez, Gidalarimiz ve Sagligimiz, (Nutriments and Health), Mars Printing House, Ankara: 1973, p.81
21. Hurriyet Gazetesi, (A Turkish Daily Newspaper), 19 March 1999
22. Focus Dergisi, (Focus Magazine), March 1999, no.3, p.43
23. Dr. Mehmet Gobelez, Gidalarimiz ve Sagligimiz, (Nutriments and Health), Mars Printing House, Ankara: 1973, p.88
24. Scientific Encyclopedia, p.207
25. http://www.naturalways.com/medValFd.htm
26.Muammer Kayahan, "Saglikli Yasam ve Zeytinyagi", (Healty Life and Olive Oil), Bilim Teknik Dergisi, (A Turkish Daily Newspaper), April 1995, p.48; http://www.taris.com.tr/zeytin/ezhak.htm
27. Muammer Kayahan, "Saglikli Yasam ve Zeytinyagi", (Healty Life and Olive Oil), Bilim Teknik Dergisi, (A Turkish Daily Newspaper), April 1995, p.48; http://www.taris.com.tr/zeytin/ezhak.htm
28.http://www.naturalways.com/medValFd.htm
29. http://www.taris.com.tr/zeytin/ezhak.htm
30. http://www.naturalways.com/medValFd.htm
31. Dr. Mehmet Gobelez, Gidalarimiz ve Sagligimiz, (Nutriments and Health) Mars Printing House, Ankara: 1973, p.80
32. The Independent Newspaper, 9 June 1995

Friday, 21 February 2014

Pati Minyak Zaitun Asli rawat penyakit Gout

Assalamualaikum..
Gout mmg bagus amal minyak zaitun dan quranic 2 foods lainnya.. tp mesti kena dgn cara.
Td saya ada tanya kwn yg jena gout dia amal myk zaitun.

Scara ringkas ada 2 cara ;
1- ketika sakig kritikal *atau boleh amal smasa mula merawat.
Minum 1 sudu stiap 3 jam. Smpi stabil..
2- amalkan cara biasa .. 1 sudu malam 1 sudu pagi..

***jk xprnh lg amal myk zaitun atau mula nk rawat sakit yg tak serius. saya syor try 1 sudu mlm shj dulu.. then up pelan2.. 1 mlm 1 pg.. then up 2sudu mlm 2 sudu pg..

Amal seminggu inShaAllah akan rasa tindakbalas pengubatan..atau penyingkiran asid toksin dll..
**nak lg bagus kena buat rawatan bekam.. so lg cepat proses rawatan n pnyembuhan.. so myk zaitun yg masuk blh tumpu kpd pyrapan zat n pbaikn tubuh srta pbinaan antibodi.. buang asid toksin dll.. bekam dah tolong.

Wallahuaklam..
Sms.whatsapp 0175750810


Wednesday, 19 February 2014

Buah-buahan yg disebutkan dalam Al-Quran

BUAH-BUAHAN Yang Disebutkan Dalam Al-Qur'an | Allah SWT menyebutkankan banyak nama buah dalam Al-Qur'an. Beberapa di antaranya...


Minyak Zaitun rawat sakit sendi dan anti keradangan

Tuesday, 18 February 2014

Buang batu hempedu dengan amalkan Pati Minyak Zaitun Asli Olive House

Pada saat tulisan ini dibuat, diberitakan diberbagai media masa bahwa Ibu Negara, yang kita kenal dengan panggilan Ibu Ani Yudhoyono telah berhasil melaksanakan operasi pengangkatan batu empedu dalam empedunya. Dan saat ini menurut tim dokter kepresidenan, Ibu Negara sudah memasuki masa pemulihan dan butuh istirahat dua atau tiga hari kedepan.

Mungkin bagi sebagian orang jarang mendengar kasus operasi pengangkatan batu empedu, yang mungkin sering kita dengar adalah operasi pengangkatan batu ginjal atau batu kandung kemih.
Sebenarnya apa itu batu empedu dan bagaimana proses terjadinya serta apa penyebabnya?.
Batu empedu adalah merupakan akibat dari proses penimbunan kristal dadalam kandung empedu (kolelitasia) atau disaluran empedu (koedokolitiasis). Kasus batu empedu umumnya banyak ditemukan pada wanita, dan penyebabnya adalah faktor usia lanjut, obesitas, banyak mengkomsunsi makanan berlemak tinggi, serta faktor keturunan. Komponen utama batu empedu adalah kolesterol dan isi dari empedu berbentuk cairan yang banyak mengandung kolesterol, dan apabila kolesterol dalam cairan empedu menjadi jenuh maka kolesterol tersebut akan mengeras dan membentuk kristal dan akan terjadi endapan.

Sebagian batu empedu terbentuk dalam kantung empedu dan kemudian akan menyebar ke dalam saluran empedu, sehingga akan menyumbat saluran tersebut sehingga akan terjadi penyempitan saluran empedu.

Batu empedu yang terendapa saluran empedu akan menyebabkan enfeksi berat dalam saluran empedu (kolangitis),disamping itu bisa terjadi infeksi panktreas (pankreatitis) atau infeksi hati.
Apabila saluran empedu tersumbat amak akan bisa terjadi pertumbuhan bakteri sehingga dapat menyebabkan infeksi pada saluran empedu serta pada bagian tubuh lainnya.
Memang dalam waktu tertentu jika seseorang dalam empedunya terakumulasi batu empedu belum langsung merasakan gejala apa- apa, tapi apabila batu empedu ini menyebar pada saluran empedu kemudian menyumbat saluran tersebut baru penderita akan merasa nyeri, dan nyerinya pun akan cenderung hilang-timbul.

Namun apabila rasa nyeri ini diabaikan, maka rasa nyerinya akan lebih terasa sakitnya terutama dibagian perut atas sebelah kanan, dan akan menjalar kebagian bahu sebelah kanan, kemudian akan di ikuti rasa mual dan bisa menyebabkan penderita akan muntah muntah, kemudian menggigil dan demam, serta puncaknya akan menderita penyakit kuning (jaundice).
Untuk mengetahui apakah seseorang menderita endapan batu empedu baik dalam kantong empedu, maupun dalam saluran empedu dapat didiagnosa dengan beberapa cara seperti: USG, CT Scan, serta foto rontgen dengan emnggunakan zat kontras radioopak.

Untuk mengcegah agar supaya kita tidak terkena emdapan batu empedu dalam kantung dan saluran empedu, kita harus menghindari atau paling tidak mengurangi makanan yang banyak mengandung kolesterol tinggi seperti lemak yang terkandung dalam daging hewani.
Dan apabila kita sudah terkena endapan batu empedu jalan keluarnya kita bisa obati dengan beberapa obat herbal atau obat dokter yang sering digunkan seperti URSODIOL, atau dengan jalan operasi, seperti yang dilakukan Ibu Negara kita. (jm).
*Kredit to web JM

View more www.QuranicFoods.com
www.facebook.com/QuranicFoods
more info Sms, Whatsapp 017 5750810

Wednesday, 12 February 2014

Manafaat Minyak Zaitun Untuk Tampil kekal Sihat dan Cantik Kajian Islam dan Sains Moden

Rasanya tak ada yang tak kenal dengan zaitun. Walaupun mungkin di antara kita belum pernah melihatnya atau mengkonsumsinya kita semua sebagai muslim tidak asing lagi dengannya. Karena Al Quran mengabadikannya sebagai pohon yang diberkahi.
Maka tak heran bila saat ini para peneliti maupun ilmuwan modern banyak menemukan manfaat dan khasiat dari pohon zaitun ini. Tak ada salahnya kita meneliti lebih dalam lagi tentang manfaat zaitun ini bagi kita terutama para akhwat yang ingin tetap tampil sehat dan cantik (Insya Allah) dengan zaitun.
Ibnul Qayyim AL-Jauziyah dalam bukunya Zaadul Maad menerangkan tentang keutamaan pohon zaitun.


Allah Berfirman tentang Zaitun:
“Yang dinyalakan dengan minyak dari pohon yang banyak berkahnya, (yaitu) pohon zaitun yang tumbuh tidak di sebelah timur dan tidak pula di sebelah baratnya, yang minyaknya saja hampir-hampir menerangi, walaupun tidak disentuh api,” (QS. An-Nuur: 35)
Imam Tirmidzi dan Ibnu Majah meriwayatkan dengan isnad yang jayyid, dari hadits Abu Hurairah, Nabi kita shalallahu ‘alaihi wasallam bersabda:
“Makanlah minyak zaitun dan minyakilah dengannya, karena ia berasal dari pohon yang penuh barakah.”
Kemudian Ibnul Qayyim melanjutkan lagi bahwa:
Kualitas minyak zaitun tergantung dari kualitas buah zaitun. Perasan dari buah yang masak adalah yang paling baik. Minyak dari buah zaitun masih mentah bersifat dingin dan kering. Minyak dari buah zaitun yang merah berkualitas menengah dan dari buah zaitun yang hitam memiliki sifat yang panas dan lembab secara seimbang.

Ia bermanfaat untuk membebaskan racun dan mengeluarkan cacing.semua jenis minyak ini menghaluskan kulit dan menghambat tumbuhnya uban. Air zaitun yang asin baik untuk bekas luka karena kebakaran dan menguatkan gusi. Sedangkan daun zaitun digunakan untuk mengobati luka, gatal-gatal dan mencegah keringat. (Zaadul Maad hal: 333)

Tak heran bila orang-orang Arab banyak mengkonsumsi buah zaitu dan sekaligus minyaknya ini. Di antara mereka ada yang cukup dengan menyantap minyak zaitun dengan roti Arab saja.. Biasanya kaum wanita Arab meminyaki rambut mereka dengan minyak zaitun sebelum tidur kemudian berkeramas keesokan harinya menjadikannya lebat, tidak mudah rontok dan panjang.
Selain itu bagi para ibu muda (akhwat) yang sedang mengandung ternyata minyak zaitun ini pun dapat dipakai untuk mengoles bagian perut yang terkadang gatal dan mengurangi guratan di seputar perut bila rajin menggunakannya, insya Allah.

Para pakar kecantikan modern menggunakan minyak zaitun dalam pembuatan krem kecantikan mereka untuk menghilangkan guratan setelah melahirkan.
Mengenal lebih dalam lagi tentang zaitun ini, buah zaitun yang diawetkan sering digunakan sebagai campuran hidangan seperti salad, pizza, mezze dari Yunani atau untuk campuran tapas dari Spanyol.
Dalam dunia kuliner, selain buah zaitun utuh, minyaknya pun sangat terkenal. Minya zaitun yang berwarna kuning pucat sampai hijau tua merupakan minyak nabati tak jenuh tunggal. Tentu saja dapat pula menambah nilai gizi pada masakan.

Ada tiga jenis minyak zaitun yang dijual di pasaran. Biasanya tersedia dalam kemasan botol atau kaleng besar. Ada dua jenis zaitun yaitu yang berwarna hijau dan hitam. Sampai saat ini Spanyol dan Italia masih merupakan negara terdepan dalam memproduksi minyak zaitun.
buah dari tanaman yang banyak tumbuh di daratan Mediterania ini, uga dipakai untuk menjaga kemulusan dan kecantikan kulit para ratu Romawi dan Mesir pada zaman dahulu dan itu bukan merupakan rahasia lagi.
Tampaknya, keyakinan bangsa Romawi terhadap khasiat zaitun kini telah terungkap. Buktinya, para ahli pun berpendapat bahwa nutrisi yang terkandung dalam buah zaitun berguna secarafisiologis dan klinis.

Secara fisiologis, zaitun bermanfaat untuk mempercepat proses pencernaan. Sedangkan secara klinis, ia memiliki fungsi sebagai pencegah kanker usus, penyakit kandung kemih, penyakit jantung, dan mampu mampu menurunkan kadar kolesterol.
Pohonnya yang selalu hijau di sepanjang tahun memberi manfaat yang berlimpah bagi kesehatan. Mulai dari kayunya yang keras, buahnya baik yang mentah maupun yang matang, sampai minyaknya, dapat dimanfaatkan untuk berbagai keperluan.

Selain itu, manfaat zaitun bagi dunia farmasi dan kimia sangat banyak ini dikarenakan kandungan minyaknya yang tergolong tak jenuh tunggal. Limbah minyak zaitun sendiri masih dapat dipergunakan sebagai bahan bakar, pupuk dan makanan hewan dan minyak pelumas.
Sedangkan, biji zaitun dapat digunakan sebagai produk cetakan plastik. Dalam dunia kecantikan buah zaitun juga turut berperan, terbukti beberapa produk kecantikan juga banyak yang menggunakan buah ini.

Minyak zaitun (olive oil) merupakan ‘obat’ andalan bangsa Mesir dan Romawi kuno sejak jaman dulu kala. Sampai sekarang pun minyak zaitun sangat populer bagi bangsa Mesir hingga Mediterania, bukan hanya sebagai bagian dari masak-memasak, tetapi juga berperan menjaga kesehatan mereka.
Hal ini dibuktikan oleh Dimitros Trichopoulus, profesor dari Harvard School of Public Health di AS yang menyelidiki hubungan antara banyaknya konsumsi minyak zaitun dengan pertumbuhan kanker payudara.

Dari penelitian yang melibatkan sedikitnya 2300 wanita diketahui bahwa wanita yang mengkonsumsi minyak zaitun lebih dari satu kali dalam sehari memiliki peluang terkena kanker payudara 25 % lebih rendah dibanding wanita yang kurang mengkonsumsi minyak zaitun.
Dan, kenyataannya wanita Mesir dan Mediterania lebih sedikit terkena kanker payudara dibanding dengan wanita Amerika.

“Minyak zaitun banyak mengandung vitamin E yang sangat dibutuhkan untuk menghentikan kerusakan sel-sel pemicu kanker. Selain itu juga, mengandung polifenol yang berperan sebagai penghadang radikal bebas,” ungkapnya lagi.
 
Jadi kita semua telah mengetahui betapa barakahnya pohon ini.Untuk ukhti muslimah yang senang luluran maka minyak zaitun inipun dapat digunakan untuk luluran sebelum mandi,insya Allah bila rutin di gunakan maka kulit ukhti akan tampak lebih halus dan segar. Nah, mengapa tidak dicoba.
Jangan lupa bila ada saudara-saudara kita yang ingin safar umrah ataupun haji, selain titip air zam-zam sebagai oleh-oleh, tak ada salahnya minta pula dikirimi minyak zaitun beserta buahnya.

Redaktur: Farid Zakaria
Sumber: muslimahzone.com 
 
Untuk maklumat lanjut sila SMS/WhatsApp ->>
Ustaz Zaki : 017-5750810
Pn Adilla: 012-4506763

Boleh Like dan mesej kami di facebook : https://www.facebook.com/OliveOilAsli 

Tuesday, 11 February 2014

Manfaat Minyak Zaitun Untuk Kecantikan Luaran dan dalaman

Bila ditanya ramuan apa yang bisa membuat cantik dari kepala hingga ke ujung kaki, minyak zaitunlah jawabannya.
Telah dikenal sejak jaman Cleopatra, minyak ini membawa manfaat yang sangat besar di dunia kecantikan. Bahkan, para wanita Timur Tengah mengandalkan minyak zaitun sebagai sumber kecantikan mereka.
Bayangkan saja, setiap tetes olive oil ini dapat membuat kulit menjadi lebih lembut dan halus, kulit menjadi lebih elastis, dan tidak kering. Ia juga mampu mengembalikan vitalitas rambut dan kulit agar tetap lembab dan segar.

Beauty inside…
Anda mungkin mengenal minyak zaitun melalui produk-produk eksternal saja. Namun budaya Timur Tengah mengatakan hal berbeda. Minyak zaitun ini juga dapat dimakan. Selain baik untuk kesehatan, karena lemak nabatinya, minyak ini sangat cer
mat merawat keindahan kulit. Tingginya antioksidan yang dikandung minyak zaitun, serta kandungan vitamin E sangat ramah dan dibutuhkan kulit untuk tetap jauh dari radikal bebas serta memperlambat penuaan dini.
Agar tetap sehat dan cantik, olive oil ini dapat dinikmati dengan salad lho. Tak hanya cantik di luar, olive oil membangun kecantikan dari dalam.

"FDA menyarankan agar diminum 2 sudu satu hari untuk kekalkan kesihatan serta memulihara kecantikan"

Beauty outside…
Nah, bicara soal kecantikan luar, minyak zaitun tak diragukan lagi ketangguhannya. Coba saja beberapa tips singkat berikut.

Pelembab tubuh:
Teteskan 2-3 essential olive oil dan 4-5 tetes lavender oil, maka Anda akan menikmati mandi paling rileks dan menyenangkan. Efeknya, tidur akan jauh lebih pulas dan kulit tubuh menjadi halus dan kenyal.

Melembutkan kulit terkering sekalipun:
Punya masalah dengan lutut, siku atau tumit yang pecah-pecah? Pijatkan olive oil di bagian tersebut secara teratur setiap hari. Dan biarkan keajaiban minyak zaitun merawat kulit Anda.

Masker wajah:
Anda yang ingin memelihara kelembaban kulit, maskerkan minyak zaitun, madu dan kuning telur sebulan sekali. Selain rileks, memaskerkan minyak zaitun selama 15 menit ini akan membuat kulit lebih lembut, apapun jenis kulit Anda.

Merawat kuku:
Minyak zaitun ramah digunakan untuk kuku kaki dan tangan. Teteskan saja pada semangkuk air hangat, tambahkan sari jeruk lemon, dan rendam tangan kurang lebih 5-10 menit. Selain menghaluskan kutikula, kuku jadi lebih kuat.

Perawatan rambut:
Untuk perawatan rambut, hindari mengaplikasikan minyak zaitun pada kulit kepala (terutama bila jenis rambut Anda berminyak atau kombinasi). Cukup maskerkan pada ujung dan batang rambut saja. Diamkan selama 10-20 menit dan keramas seperti biasa.

Bibir lembut:
Agar bibir merah, lembut dan tidak pecah-pecah, oleskan olive oil sebelum tidur. Biarkan hingga keesokan harinya. Tak ada lagi bibir pecah-pecah.
Yuk coba resep kecantikan dari Timur Tengah ini, cantik tak harus selalu mahal kan…

sumber: kapanlagi.com

Untuk maklumat lanjut sila
SMS/WhatsApp ->>
Ustaz Zaki : 017-5750810
Pn Adilla: 012-4506763

Boleh Like dan mesej kami di facebook : https://www.facebook.com/OliveOilAsli

Inilah Rahsia Keajaiban Minyak Zaitun Olive House untuk kegunaan luaran - kecantikan

Minyak Zaitun memang telah digunakan sejak dahulu lagi untuk kesihatan dan kecantikan dalaman serta luaran.. berikut artikel tentang khasiat dan cara penggunaan untuk kecantikan luaran..


Menguak Keajaiban Minyak Zaitun
MINYAK zaitun merupakan salah satu jenis minyak yang akrab di telingan wanita. Selain dikenal sebagai penambah cita rasa makanan, minyak ini juga memiliki beragam manfaat, baik untuk kesehatan maupun kecantikan. Tak heran jika minyak ini dijuluki

The liquid gold.

Ternyata khasiat minyak zaitun tak hanya sebatas itu saja, karena minyak ini dapat digunakan untuk rambut. Salah satunya ialah rambut kering sebagai akibat dari polusi udara, paparan sinar matahari, terlalu banyak berada di dalam ruangan ber-AC atau bahkan terlalu sering menggunakan produk-produk berbahan kimia.

Pemakaian perawatan rambut dan kulit kepala yang mengandung minyak zaitun diyakini sebagai solusi yang tepat dan sehat. Pasalnya, nutrisi yang terkandung di dalamnya dapat memperbaiki kutikula rambut yang rusak sekaligus memberi kelembaban ekstra pada rambut. Sehingga rambut menjadi lebih sehat, lembut, berkilau dan tidak mudah bercabang.

Minyak zaitun yang murni (Extra Virgin Olive Oil atau Un-refined Olive Oil) juga dapat digunakan langsung pada kulit kepala sebelum melakukan perawatan creambath. Bahkan campuran minyak zaitun dengan minyak jarak, perasan lemon serta larutan air dari seduhan daun peppermint diyakini sebagai resep alami untuk mencegah ketombe dan gatal pada kulit kepala.


Khusus untuk perawatan wajah, produk kecantikan yang mengandung minyak zaitun dipercaya dapat membantu mempertahankan kelembaban dan elastisitas kulit sekaligus memperlancar proses regenerasi kulit, sehingga kulit tidak mudah kering dan berkerut. Untuk wajah, minyak zaitun dapat dicampur dengan masker atau diulaskan langsung pada kulit wajah.

Sementara itu, untuk tubuh minyak zaitun dapat digunakan sebagai carrier oil untuk campuran minyak esensial sebagai minyak pijat. Minyak zaitun juga dapat digunakan sebagai campuran body lotion atau sabun mandi untuk menjaga kelembapan dan kelembutan kulit.

Bahkan minyak zaitun juga berkhasiat untuk mempertahankan bentuk serta kekencangan payudara. Sedangkan untuk tangan dan kaki, minyak zaitun dapat juga digunakan untuk mengurangi kulit yang menebal pada telapak kaki, mempertahankan kehalusan kulit, serta menguatkan kuku. Karena itu, tak ada salahnya untuk Anda menggunakan minyak zaitun pada kulit sehabis mandi agar kulit senantiasa lembap dan lembut.


Untuk maklumat lanjut sila
SMS/WhatsApp ->>
Ustaz Zaki : 017-5750810
Pn Adilla: 012-4506763

Boleh Like dan mesej kami di facebook : https://www.facebook.com/OliveOilAsli

Sunday, 9 February 2014

Slot olive house d radio Kedah Perak dan Pulau Pinang

Salam
Slot olive house d radio

Radio kedah..Selasa 11feb jam1.50thari

Radio perak...
Rabu 12feb jam 12.15thari -12.30thari

Radio pg mutiara fm
Khamis 13feb 2.15 ptg- 2.30 ptg

Bersama ust fazri ... InsyaAllah.
Tolong sebarkan...

Tuesday, 4 February 2014

Testimoni Minyak Zaitun ; Ekzema (Masalah Kulit)

Alhamdulillah.. berita baik buat pesakit ekzema..
Berikut dikongsikan testimoni pengguna Pati Asli Minyak Zaitun Olive House..
Baru 1 botol beliau amal.. disyorkan minum dan sapu..
Kulit beliau bertambah sihat dan lembab.

Jgn was was untuk amalkan.. kerana ada mafhum sabda rasul SAW ;
MAKANLAH DARI MINYAK INI..DAN BERMINYAKLAH (SAPU DLL) DENGANNYA.. KERANA IA DARI POHON YG DIBERKATI..

Olive Oil Asli dapat membantu Kesihatan tubuh dalam banyak aspek. TAPI PASTIKAN dapatkan yg UNFILTERED dan DIMAKAN SECARA TERUS tidak dimasak..
more info Sms, Whatsapp 017 5750810
www.OliveAsli.blogspot.com or www.facebook.com/OliveOilAsli

Sunday, 2 February 2014

Khal ; Khasiat Dan Kelebihan : Cuka Buah Teen


APA ITU KHAL?

KHAL adalah nama dalam bahasa Arab bermaksud suatu bahan daripada buah-buahan seperti tamar (kurma), epal, anggur, dan Teen (fig) yang disimpan atau diperam dalam jangka masa tertentu, bertukar dari jus buah menjadi alkohol, seterusnya menjadi yis, bertukar menjadi asid asetat, dan akhirnya menjadi KHAL, dalam bahasa Inggeris dipanggil vinegar. 

Bersabda Rasulullah S.A.W., “Sesiapa yang makan tujuh buah tamar (kurma) di pagi hari (dan menurut satu lafaz: tamar dari Al-Aliyah) maka dia akan selamat dari bisa, racun dan sihir pada hari itu”. (Hadis riwayat Imam Bukhari 10/203, dan Imam Muslim).




Imam Muslim meriwayatkan dalam hadis sahihnya dari Jabir Bin Abdullah (r.d.). Bahawasanya Rasulullah saw bertanyakan tentang hidangan lauk kepada kepada keluarga Baginda, lalu mereka menjawab : “Kami tidak mempunyai apa-apa pun melainkan KHAL”, lalu Baginda pun memintanya; lalu Baginda pun mengatakan: “Sebaik-baik hidangan adalah KHAL”. (Dikeluarkan oleh Muslim 2052)

Baginda SAW  ” maksudnya, “Sesungguhnya KHAL itu adalah makanan nabi-nabi terdahulu sebelum aku”. Ia merupakan satu penegasan dari Baginda saw bahawa KHAL adalah minuman yang diamalkan sejak dahulu kala oleh nabi-nabi sebelum dari Nabi Muhammad saw lagi. Ini menunjukkan KHAL adalah “minuman kesihatan sunnah nabi-nabi” yang tidak boleh ditinggalkan oleh umat Islam demi hikmah, keistimewaan dan kesihatan yang cemerlang.

Kandungan Cuka Buah Teen:-
Vitamin C, vitamin E, vitamin B1, vitamin B6, beta-karotena, vitamin P (bioflavonoid) & kaya dgn potassium (keremajaan kulit). Cuka Buah Teen juga dapat membuang lemak, kolestrol, asid-asid & garam berlebihan dlm badan (yg membawa pelbagai penyakit berbahaya).
Khasiat Cuka Buah Teen Menurut Perubatan Islam:-

Menerusi kitab Al-Qanun Fi Al-Tib (Ibnu Sina) & Al-Tib Al-Nabawi (Ibnu Qaiyyim), Cuka Buah Teen:-
** 01: dapat mencegah berlakunya pembengkakan pd badan spt bisul & kanser
** 02: membuang darah kotor & melancar aliran darah
** 03: mangatasi proses pencernaan makanan dlm perut
** 04: melancarkan pergerakan usus
** 05: merawat masalah kerongkong, kahak & batuk yang berpanjangan
** 06: memelihara kulit dari kesan kepanasan matahari
** 07: menurunkan tahap kolesterol
** 08: mengimbang tahap asid-alkali dlm badan & mengeluarkan lebihan garam
** 09: membakar kalori dgn cepati
** 10: membuang toksin
** 11: merawat masalah rahim, menguatkan gigi, deria mata & telinga
** 12: penyerapan kalsium lebih sempurna - menguatkan tulang
** 13: mengubati masalah gastrik akibat asid berlebihan dlm perut
** 14: merawat masalah hempedu (membersih hempedu dr lemak yg membentuk batu)
** 15: mencegah berlakunya keracunan akibat penggunaan ubat-ubatan yang pelbagai
** 16: melancarkan pengeluaran susu ibu
** 17: melancarkan perjalanan darah yg berketul dlm perut (masalah gangguan haid)
** 18: memperbaiki fungsi limpa
** 19: menghilang masalah dahaga & mengurangkan panas badan

Darul Fikri, Bairut Tahun 1414H, m.s 908 - 909 & Darul Kitab Al-Arabi, Bairut 1410 H, m.s 233.

Khal atau cuka buah memang mepunyai Khasiat yang cukup banyak.. tetapi kita harus ingat bahawa Cuka ini dikategorikan sebagai ubat.. jadi anda harus tahu cara dan kaedah mengamalkannya..

antara Cara terbaik mengamalkannya adalah :

Dicadangkan agar mengambil Sari Cuka Teen dicampur bersama air atau jus. Ini kerana Sari Cuka Teen bertindak seperti span, bertindak terus ke tisu badan yang boleh membuatkan anda rasa tidak selesa jika dimakan secara terus dengan menggunakan sudu sahaja.

Tidak ada satu sukatan yang jelas sebanyak mana seseorang itu boleh/perlu ambil Sari Cuka Teen. Walau bagaimanapun, kita perlu ingat bahawa di dalam kehidupan kita perlu bersederhana. 
Untuk sukatan yang ideal di rumah, tempat kerja, bersukan dan gym. Untuk membuat minuman kesihatan, kacau 1 ke 2 sudu teh Cuka Teen Olive House di dalam 220ml air putih dan untuk perasa (ikut selera masing-masing) kacau 1 ke 2 Madu Asli atau apa-apa perisa kegemaran anda.

Cuka ini seeloknya diambil ketika perut sudah di isi atau di lapik dengan makanan.


More info or order
0175750810 (sms, whatsapp)

1 btl 250 ml = RM24.90 *Rm6.10 1btl atau 2 btl
1 dzn 12 btl RM24.9 x 12 *Free Postage semenanjung

Certificates

Certificates

Jom hidupkan amalan QuranicFoods Makanan Sunnah.. Jom Like

_

Jom view | ||QuranicFoods!