Sunday, 2 February 2014

Khal ; Khasiat Dan Kelebihan : Cuka Buah Teen


APA ITU KHAL?

KHAL adalah nama dalam bahasa Arab bermaksud suatu bahan daripada buah-buahan seperti tamar (kurma), epal, anggur, dan Teen (fig) yang disimpan atau diperam dalam jangka masa tertentu, bertukar dari jus buah menjadi alkohol, seterusnya menjadi yis, bertukar menjadi asid asetat, dan akhirnya menjadi KHAL, dalam bahasa Inggeris dipanggil vinegar. 

Bersabda Rasulullah S.A.W., “Sesiapa yang makan tujuh buah tamar (kurma) di pagi hari (dan menurut satu lafaz: tamar dari Al-Aliyah) maka dia akan selamat dari bisa, racun dan sihir pada hari itu”. (Hadis riwayat Imam Bukhari 10/203, dan Imam Muslim).




Imam Muslim meriwayatkan dalam hadis sahihnya dari Jabir Bin Abdullah (r.d.). Bahawasanya Rasulullah saw bertanyakan tentang hidangan lauk kepada kepada keluarga Baginda, lalu mereka menjawab : “Kami tidak mempunyai apa-apa pun melainkan KHAL”, lalu Baginda pun memintanya; lalu Baginda pun mengatakan: “Sebaik-baik hidangan adalah KHAL”. (Dikeluarkan oleh Muslim 2052)

Baginda SAW  ” maksudnya, “Sesungguhnya KHAL itu adalah makanan nabi-nabi terdahulu sebelum aku”. Ia merupakan satu penegasan dari Baginda saw bahawa KHAL adalah minuman yang diamalkan sejak dahulu kala oleh nabi-nabi sebelum dari Nabi Muhammad saw lagi. Ini menunjukkan KHAL adalah “minuman kesihatan sunnah nabi-nabi” yang tidak boleh ditinggalkan oleh umat Islam demi hikmah, keistimewaan dan kesihatan yang cemerlang.

Kandungan Cuka Buah Teen:-
Vitamin C, vitamin E, vitamin B1, vitamin B6, beta-karotena, vitamin P (bioflavonoid) & kaya dgn potassium (keremajaan kulit). Cuka Buah Teen juga dapat membuang lemak, kolestrol, asid-asid & garam berlebihan dlm badan (yg membawa pelbagai penyakit berbahaya).
Khasiat Cuka Buah Teen Menurut Perubatan Islam:-

Menerusi kitab Al-Qanun Fi Al-Tib (Ibnu Sina) & Al-Tib Al-Nabawi (Ibnu Qaiyyim), Cuka Buah Teen:-
** 01: dapat mencegah berlakunya pembengkakan pd badan spt bisul & kanser
** 02: membuang darah kotor & melancar aliran darah
** 03: mangatasi proses pencernaan makanan dlm perut
** 04: melancarkan pergerakan usus
** 05: merawat masalah kerongkong, kahak & batuk yang berpanjangan
** 06: memelihara kulit dari kesan kepanasan matahari
** 07: menurunkan tahap kolesterol
** 08: mengimbang tahap asid-alkali dlm badan & mengeluarkan lebihan garam
** 09: membakar kalori dgn cepati
** 10: membuang toksin
** 11: merawat masalah rahim, menguatkan gigi, deria mata & telinga
** 12: penyerapan kalsium lebih sempurna - menguatkan tulang
** 13: mengubati masalah gastrik akibat asid berlebihan dlm perut
** 14: merawat masalah hempedu (membersih hempedu dr lemak yg membentuk batu)
** 15: mencegah berlakunya keracunan akibat penggunaan ubat-ubatan yang pelbagai
** 16: melancarkan pengeluaran susu ibu
** 17: melancarkan perjalanan darah yg berketul dlm perut (masalah gangguan haid)
** 18: memperbaiki fungsi limpa
** 19: menghilang masalah dahaga & mengurangkan panas badan

Darul Fikri, Bairut Tahun 1414H, m.s 908 - 909 & Darul Kitab Al-Arabi, Bairut 1410 H, m.s 233.

Khal atau cuka buah memang mepunyai Khasiat yang cukup banyak.. tetapi kita harus ingat bahawa Cuka ini dikategorikan sebagai ubat.. jadi anda harus tahu cara dan kaedah mengamalkannya..

antara Cara terbaik mengamalkannya adalah :

Dicadangkan agar mengambil Sari Cuka Teen dicampur bersama air atau jus. Ini kerana Sari Cuka Teen bertindak seperti span, bertindak terus ke tisu badan yang boleh membuatkan anda rasa tidak selesa jika dimakan secara terus dengan menggunakan sudu sahaja.

Tidak ada satu sukatan yang jelas sebanyak mana seseorang itu boleh/perlu ambil Sari Cuka Teen. Walau bagaimanapun, kita perlu ingat bahawa di dalam kehidupan kita perlu bersederhana. 
Untuk sukatan yang ideal di rumah, tempat kerja, bersukan dan gym. Untuk membuat minuman kesihatan, kacau 1 ke 2 sudu teh Cuka Teen Olive House di dalam 220ml air putih dan untuk perasa (ikut selera masing-masing) kacau 1 ke 2 Madu Asli atau apa-apa perisa kegemaran anda.

Cuka ini seeloknya diambil ketika perut sudah di isi atau di lapik dengan makanan.


More info or order
0175750810 (sms, whatsapp)

1 btl 250 ml = RM24.90 *Rm6.10 1btl atau 2 btl
1 dzn 12 btl RM24.9 x 12 *Free Postage semenanjung

17 comments:

  1. Dlm Sehari berapa kali boleh ambil

    ReplyDelete
  2. Dlm Sehari berapa kali boleh ambil

    ReplyDelete
  3. Salam.. tak ada masalah.. boleh ambil byk kali tetapi mesti dicampur dgn air. kerana cuka teen kaya dgn potasium blh menjadi minuman isotonik semulajadi bagi yang bersukan

    ReplyDelete
  4. Bolehkah cuka buah teen untuk bahan membuat jeruk bawang putih. Erapa ianya boleh disimpan

    ReplyDelete
  5. Kanak2 dua tahun boleh minum tak. Ada terbaca bagus utk sembelit cuka ni . Cuma tak pasti kanak2 dua tahun boleh ka x minum

    ReplyDelete
  6. Anak sy menghidap germ cell cancer. Boleh kah diberi mnm cuka teen ini dn berapakah sukatannya?

    ReplyDelete
  7. ibu mengandung boleh minum cuka teen?

    ReplyDelete
    Replies


    1. Jawapan Dari Dr. Hafizah:
      Wa’alaikumsalam.
      1) Secara umum, Minyak Zaitun(MZ), Sari Cuka Teen(SCT) atau segala makanan sunnah adalah makanan dan bukannya ubat. Namun disebabkan badan manusia hari ini kekurangan khasiat maka apabila khasiat ini diberikan semula maka sakitnya automatik sembuh.
      Maka soal dos adalah tidak penting kerana ia adalah lebih bergantung kepada cara pemakanan seharian individu itu. Kalau memang pemakanannya sihat maka, 2 sudu besar adalah mencukupi bagi MZ tetapi kalau seharian hanya makan processed food maka wajib dosnya diperbanyakkan.
      Namun secara umum,

      1) Ibu mangandung: 2 sudu besar pagi dan malam.
      2) Ibu menyusu: 2 sudu besar 3x sehari.
      3) Kanak-kanak: Sebagai daily supplementation 1 sudu kecil setiap pagi dan boleh ditambah mengikut kesesuaian

      Delete
  8. Assalam..saya dah habis hampir 3 botol produk Cuka Tin dari Olive Oil House...setiap kali selepas mengambil makanan berat saya akan susuli dengan meminum sesudu cuka tin dicampur air putih..dan tak perasan masa bila perut sy kempis berbanding sebelumnya sehingga kwn2 tegur..sekali timbang sy dah kurangkan 4kg berat badan..alhamdulillah sy suka sngt produk ni..otw oder botol yg ke-4.

    ReplyDelete
  9. assalam..produk ini imported ye? bkn local?

    ReplyDelete
  10. Assalam .... elok tuk sembelit ke cuka tin ni

    ReplyDelete
  11. saya baru start consume cuka tin, setakat ni ada perubahan pembuangan air besar.. lawas.:

    ReplyDelete
  12. Saya mengalami telinga berdesing boleh sari cuka teen menghilangkan nya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun sama..dah sebulan lebih telinga berdenging..mula2 rasa rimas..lama2 jadi lali dah..Ada sumber yg saya dpt telinga berdesing atau berdenging,berdengung ada sangkut paut dgn masalah ginjal...
      Baru harini saya start guna cuka teen dah minyak zaitun olive plus 30x..tengok mcmnana perubahannya nanti..

      Delete
  13. Tuan kena byk selawat

    Jika berlarutan buat pemeriksaan

    ReplyDelete
  14. Cuka dengar takut nak try, betul ke elok utk gastrik?

    ReplyDelete

Certificates

Certificates

Jom hidupkan amalan QuranicFoods Makanan Sunnah.. Jom Like

_

Jom view | ||QuranicFoods!