Tuesday, 25 April 2017

Minyak Zaitun Beta Karotin Vitamin A D E K Omega 3 dan 6

Eh kenapa sejak dua menjak ni.. Kulit jadi kering..rambut selalu gugur, sakit kepala,  sakit2 sendi..yang paling teruk..OH!! TIDAK..Dr kata hati saya bengkak
Back to study 90% penyakit tu datangnya daripada makanan.
Nak rawat penyakit perlu lihat kepada punca dan sebaik-baik cara merawat penyakit ialah melalui makanan juga.

Allah turut berfirman dalam surah Abasa ayat 24. Maka manusia itu perlu perhatikan apa yg dia makan.

Mungkin ada yg terambil lebih atau kurang.  Emm樂樂
Bila di diagnos rupa-rupanya ini simtom terlebih *vitamin A* ni.
Flash back balik 5 tahun lepas, apa yg aku selalu makan ye..rasa-rasanya aku suka sangat makan telur, hati lembu, susu, cheese dan produk tenusu lain ditambah sayur dan buah.

*Tahukah anda?*
Selain sumber haiwan, vit A juga boleh diambil daripada sumber tumbuhan iaitu sayur dan buah-buahan yang kaya dengan beta kerotin. Cth: Lobak merah ,tomato, zaitun, delima.
Banyak manfaat Vit A ni sebenarnya, tapi kalau terlebih ambil ia akan memudaratkan semula tubuh badan kita. Pastikan ambil dengan kadar jumlah yang cukup.
Apa *fungsi vit A* ni tuk badan kita ya? 

Vit A ni bersifat larut dalam lemak dan berfungsi sebagai:
antioksida
baik untuk penglihatan
baik untuk kulit
baik untuk sistem imuniti badan
*BE AWARE!!* jika diambil lebih,  akan mengakibatkan toksin. Kalau terlalu kurang pula akan menyebabkan tanda-tanda seperti dibawah:
kulit menjadi kering
mata kabur, kering
selalu rasa sejuk
ulser dalam mulut

*Cadangan pemakanan*:
Daripada ambil sumber Vitamin A berlebihan, terutama dari sumber haiwan seperti telur kuning, hati, cheese, susu haiwan, lebih baik gantikan dengan sumber Beta Carotene daripada sayur dan buah-buahan.

Boleh juga diambil daripada *Pati Minyak Zaitun*. Minyak zaitun sangat kaya dengan Beta carotene (pro-vitamin A) membantu mencegah pembentukan katarak disamping kaya dengan antioksida , hydroxytyrosol,  omega 3 dan 6, vit A, D, E, K yang mampu mengekalkan kesihatan tubuh badan.
Bersederhanalah dalam setiap perkara. Nak sihat kena pelbagaikan pengambilan makanan seharian meliputi semua elemen dalam piramid makanan. Adanya karbohidrat, protein, lemak, bijirin kekacang,  buah dan sayur, air yang cukup serta serat. InsyaAllah badan kita akan

"sama-sama amalkan gaya hidup Aafiyat "

INFO SIHAT OHU
.
More Info www.OliveAsli.blogspot.com
www.facebook.com/QuranucFoods
WhatsApp 0175750810 Us Zaki

Monday, 24 April 2017

Masalah buah pinggang dan batu karang Minyak Zaitun

*Soalan 122*
*Risiko Buah Pinggang dan Batu Karang*

*Assalamualaikum, ada anak sahabat yg didiagnos buah pinggang 80%tidak berfungsi dan diberi tempoh masa selama 6 minggu untuk lihat perkembangan tahap kesihatan.*
*Juga terdapat sumbatan batu karang pada saluran ke buah pinggangnya.*
*Apakah saranan Quranic Food kepada beliau?*

*Jawapan:*
Punca risiko di buah pinggang bukan hanya kepada jenis air yang kita minum, di mana banyak logam berat di dalamnya.
Antara punca UTAMA kebanyakan pesakit buah pinggang hadapi ialah :
➡ Pesakit yang ada sejarah Diabetes
➡ Pesakit yang ada sejarah Tekanan Darah Tinggi

Punca-punca lain seperti :
➡ keradangan di buah pinggang
➡ jangkitan kuman di buah pinggang
➡ kecelaruan pada sistem pertahanan badan, di mana menyerang buah pinggang sendiri, ditafsir sebagai bahan asing(kuman, bakteria dll)
➡ pengambilan ubat2 kimia @ drugs seperti steroids dalam jangka masa yg lama
➡ ada 'blockage' (contohnya ada batu karang @ masalah di prostat)

Cara nak bantu rawat & atasi,

Paling asas, sangat ditekankan pengamalan sayur-sayuran & buah2 an sebagai terapi terbaik kerana mengandungi nilai antioksida yang tinggi, vitamin & mineral yang pelbagai.

Dan terbaik yang ada KESEMUA kelas makanan yang diperlukan oleh tubuh badan seharian (karbohidrat, protein, lemak, vitamin, mineral & air) SEMESTINYA adalah Quranic Food.

Zaitun, Delima, Anggur, Kurma, Teen

Jadikan makanan yang difirmankan Allah SWT banyak tempat dalam Al Quran & disabdakan serta yang pernah singgah di mulut baginda Nabi Muhammad SAW adalah PENGAMALAN kita seharian.

*Soalan:*
*Berkenaan penyakit Batu Karang, bagaimana hendak bantu rawat penyakit tersebut?*
*Semoga produk-produk Olive House dapat membantu.*
*Minta pencerahan Puan Mimi*

*Jawapan:*
Batu karang ialah mineral keras yang terbentuk @ asid urik jenis hablur kecil / besar yang tersimpan di dalam buah pinggang anda. Boleh menjejaskan mana-mana bahagian saluran kencing anda ➡ dari buah pinggang hingga ke pundi kencing. Kebiasaannya, batu karang terbentuk apabila air kencing menjadi pekat, menyebabkan mineral membentuk hablur dan melekat antara satu dengan lain.
Menyebabkan rasa sakit teramat sangat apabila batu tersebut hendak dikeluarkan bersama-sama air kencing.
Boleh dibantu rawat dengan pengambilan Air Putih sedikit berlebihan ➕ *Functional Quranic Food*

*Functional Quranic Food*
1⃣ *Minyak Zaitun*
▶ *Pain Killer Alami* seperti *Oleocanthal* akan bantu atasi kesakitan amat sangat serta bantu rawat *keradangan* yang berlaku di buah pinggang & saluran kencing
▶ *Hydroxytyrosol* akan berperanan pada mitochondria cell di buah pinggang untuk hasilkan peranan buah pinggang yang sihat serta nilai Hydroxytyrosol yang tinggi tidak menjejaskan langsung organ buah pinggang, terbukti melalui kajian saintifik. Hydroxytyrosol juga bantu rawat jangkitan kuman yang mungkin berlaku.
▶ *Magnesium* akan bantu pengeluaran batu karang & cegah dari berlaku pembentukan batu karang.

2⃣ *Jus & Pati Delima*
▶ Serat yang tinggi akan bantu rawat & elak pembentukan kristal batu karang yang baru
▶ Antioksida yang pelbagai akan bantu rawat jangkitan kuma yang berlaku
▶ Magnesium
▶ Vitamin B6 akan kurangkan paras 'Calcium Oxalate' iaitu bahan semulajadi yang terdapat dalam buah-buahan, sayur-sayuran, kekacang, coklat dan lain-lain. Hati juga hasilkan Oxalate. Apabila lambakan 'Calcium Oxalate' berlaku, maka membentuk kristal & menjadi batu karang.
Jadi, Vitamin B6 akan bantu turunkan nilai 'Calcium Oxalate'
➡ *Lambakan Vitamin & Mineral di dalam Jus Delima* akan buang kotoran (flush out toxins) daripada tubuh badan termasuk batu karang.

3⃣ *Sari Cuka Teen*
▶ Sifat asid dalam SCT akan neutralkan nilai Asid Urik di buah pinggang.
▶ Mineral yang pelbagai turut bantu rawat & cegah
▶ Asid Asetik Organik akan bantu rawat keradangan yang berlaku
▶ Campuran *Madu Multiflora* dan Sari Cuka teen untuk flush out toksid.

☑☑ Sangat bagus berbekam & Akupuntur untuk cepatkan proses rawat & pulih.
InsyaAllah.
.
More Info atau tempahan produk
www.facebook.com/QuranicFoods
www.OliveAsli.blogspot.com
WhatsApp 0175750810 Us Zaki

Friday, 21 April 2017

Cuka teen asid di luar alkali di dalam perut

Wslm wrhmtllah, situasi ini sama macam lemon, orange, dan CUKA BUAH SAHAJA.
Di luar badan, ia adalah bersifat Acid pada pH nya.
Tetapi, bila dah masuk ke dalam tubuh badan,

Ia bersifat Alkaline-Forming disebabkan oleh perut perlu menghasilkan HAMPIR TIADA ASID untuk mencerna makanan sebegini.

Ia berbeza situasi dengan apabila kita makan Roti.
Roti diiktiraf sebagai Acid-Forming kerana untuk menghancurkan & menghadam roti, Perut perlu merembeskan Asid Hidroklorik.
.
Info - Pn Shamimi
.
More Info www.OliveAsli.blogspot.com
www.facebook.com/QuranucFoods
WhatsApp 0175750810 Us Zaki


Thursday, 20 April 2017

Ekzema dan Minyak Zaitun Olive House

*Pic Sekadar Hiasan

NAMA PENGGUNA :  Muhammad Habiburrahman bin Mohamad Ismadi
UMUR : 2 Tahun
NO TEL :  019471553*
ALAMAT : Taman Desa Tanjung, 06000 Jitra Kedah.
MASALAH KESIHATAN YANG DIALAMI : 
    Ekzema
    Allergik
   SEJAK BILA :  10 bulan lalu

CARA AMALAN PRODUK : 
    Olivie 30 x -1 sudu kecil.
     Sapuan Pada Kulit
    ▪Waktu pagi
    ▪Waktu sblm magrib

KESAN PENGAMALAN :
        ▪ Pada mulanya ekzema naik dikaki,kemudian di tangan,seterusnya muka dan badan.Ini menyebabkan anak saya tidak selesa jadi gatal2 dan selalu merengek terutama pada
waktu malam.

        Alhamdulillah slps 2 bulan mengamal olivie dan sapu diseluruh badan ,penyakit ekzema telah sembuh sepenuhnya.Saya bawa anak saya berjumpa dengan doktor pakar kulit, beliau menyarankan supaya saya menggunakan minyak zaitun untuk sapuan pada kulit.
       Alhamdulillah rupanya penawar itu ada disisi kita.

HARAPAN DAN NASIHAT DARI PENGGUNA :
 
   Saya amat berharap dapat mengamalkan pemakanan sunnah terutamanya minyak zaitun secara istiqomahUtamakan Pemakanan Alami"Insya Allah"
.
Panduan tambahan
PMZ - pagi 2 sudu besar, malam 1 sudu (sehingga gatal-gatal yang teruk hilang)
         - sapuan (selepas mandi pagi & malam)
SCT - minum 1 sudu besar dalam 1 gelas air suam. Boleh buat 2x sehari
        - mandian ( 1 : 10 ) iaitu 10ml Cuka teen + 100 ml air
.
pesakit ekzema perlu pemakanan yang sihat, no gula putih & makanan berproses.
.
More Info www.OliveAsli.blogspot.com
www.facebook.com/QuranucFoods
WhatsApp 0175750810 Us Zaki

Sunday, 16 April 2017

Period tak teratur III vs Minyak Zaitun


*Soalan 95:*
*Darah Haidh yang Tidak Teratur*
*Seorang wanita berusia 26 tahun dan sudah 3 tahun, tetapi masih belum mempunyai anak.*
*Kitaran Haidh yang tidak teratur.*
*Sudah dicadangkan Pati Minyak Zaitun (PMZ) dan Sari Cuka Teen.*
*Kesannya, keluar darah yang banyak dan ada darah beku.* (Lihat gambar di bawah).
*Jawapan:*

Apabila makan makanan yang tinggi nilai nutrisi seperti Minyak Zaitun Yang Tidak Bertapis, berlaku period yang semakin banyak dan adakalanya sedikit pepejal (bentuknya), itu adalah Healing Crisis.
Banyak maklum balas yang diterima untuk kes sebegini.

Ini adalah ketidakseimbangan hormon.
Teruskan pemakanan Pati Minyak Zaitun serta SINERGI dengan Sari Cuka Teen dan Jus Delima.
Kurangkan pemakanan berunsur daging (ayam, lembu, kambing, unta, rusa, kibas). Lebihkan pengambilan sumber ikan.
Saya sangat cadangkan Berbekam & Akupuntur.
Wallahua'lam
...
Pmz mkn 2 sudu besar pg & mlm.
Cadangkn juga cuka teen.
.
more info Sms, Whatsapp 017 5750810
www.OliveAsli.blogspot.com 
or 

Period Panjang Haid Tak teratur II vs Minyak Zaitun

*Soalan 53:*
Assalamualaikum, pesakit berumur 18 tahun, mengalami period yang panjang, iaitu 2 minggu.*
Apabila makan minyak zaitun, period keluar terlalu banyak. Adakah dia tidak boleh makan minyak zaitun atau ada cadangn lain?

*Jawapan:*
Soalan ini telah berulang banyak kali.
Untuk jawapan yang panjang lebar, sila semak soalan-soalan lepas.
Untuk 2 minggu tempoh period, jika masih bawah 15 hari 15 malam, adalah masih dikategori sebagai period. Melebihi tempoh itu, adalah bukan lagi Period (boleh Rujuk Pakar-pakar Bidang Feqah).
Apabila makan makanan yang tinggi nilai nutrisi seperti Minyak Zaitun Yang Tidak Bertapis, berlaku period yang semakin banyak, itu adalah *Healing Crisis.*
Banyak maklum balas yang diterima untuk kes sebegini, adalah pendarahan yang banyak.
Ini adalah ketidakseimbangan hormon.
Teruskan pemakanan Pati Minyak Zaitun serta *SINERGI* dengan Sari Cuka Teen.

Kurangkan pemakanan berunsur daging (ayam, lembu, kambing, unta, rusa, kibas). Lebihkan pengambilan sumber ikan.

Saya sangat cadangkan Berbekam & Akupuntur.

Wallahua'lam.
More Info
www.facebook.com/QuranicFoods
www.oliveasli.blogspot.com
WhatsApp 0175750810 Us Zaki

Period berpanjangan kurang darah dan Cyst vs Minyak Zaitun n Quranic Foods

*Kalau bagi mereka yg kekurangan darah disebabkan period yg berpanjangan, apa yg nak kita suggest?*
*Cysts, CIN11, hpv dna types 16 and 59*

➡ *HPV dna types 16 & 59* ialah Human Papilloma virus kategori *high risk* yang boleh menyebabkan sel kanser wujud.
➡ Pesakit ni ada Cyst & HPV.Menyebabkan pendarahan banyak & berterusan.

Paling basic :
PMZ ➕ SCT ➕ Jus Delima.

Pesakit sangat perlu kepada :
1. Antioksida utk up immune system.
Yg terbaik hanya ada dalam Pati Minyak Zaitun yg tidak bertapis iaitu *Hydroxytyrosol*.
Biasakan dulu dgn PMZ, slowly baru cadang Olivie, supaya tidak berlaku Healing Crisis yg teruk.

2. Anti Keradangan & Pain Killer alami seperti *Oleocanthal*.
Pesakit HPV, di bahagian rahim telah berlaku keradangan.Perlukan Anti Keradangan.
Omega 3&6 serta Flavonoids juga adalah anti keradangan yg ada dalam Pati Minyak Zaitun yang tidak bertapis.

3. Vitamin C.
Oleuropein dalam minyak zaitun adalah 400x ganda dr Vitamin C.

4. CoQ10
Hydroxytyrosol yg ada dalam minyak zaitun adalah 2x ganda dr CoQ10.

5. Folic Acid
Dalam 100% Jus Delima OH ada Folic Acid utk bantu rawat masalah ni.

6. Minum Sct, jadikan minuman harian & basuhan pd vagina.
Utk neutralkan medium berasid yang merangsang pertumbuhan sel kanser.

Akhir sekali, amalkan pemakanan yang thoyyib.
Kurangkan bergoreng, elakkan mknn berproses, berpeluntur.
Kesembuhan drNya.
Usaha & berdoa serta bersyukur.
.
More Info
www.facebook.com/QuranicFoods
www.oliveasli.blogspot.com
WhatsApp 0175750810 Us Zaki

Tuesday, 11 April 2017

Perbezaan Olivie30x ganda dan Pati Minyak Zaitun Olive House

Sebenarnya, kedua minyak tersebut harus saling melengkapi, kerana kedua-duanya ada kekuatan dan kelemahan masing2.
.
PMZ mempunyai gabungan buah zaitun berwarna merah kehitaman (Kaya Betakarotin) dan sahaja buah hijau (Kaya Antioksida) jadi khasiat keduanya juga berbeza berbanding Olivie.
.
Olivie banyak buah berwarna hijau dan kekuatannya ialah dari segi anti-oxidant dan anti-radang sebab tu ia khusus digunakan di barat utk tujuan perubatan sebagai rawatan kanser dan penyakit kritikal.
Di Malaysia Olive House cuba masukkan olivie sebagai barangan farmasi tapi sampai sekarang tak dapat kelulusan setelah 4 tahun mencuba. sebab itu di Malaysia ramai pesakit kencing manis dan kanser berjaya mengurangkan masalah tersebut tapi kita tak boleh war-warkan secara besar-besaran di media mengikut akta makanan dari kementerian kesihatan. Berikut perbezaan antara 2 produk tersebut

Perbezaan antara Pati Minyak Zaitun (PMZ) vs Olivie 30X:

*PMZ* 
-PMZ ialah minyak zaitun kualiti biasa namun gred premium kerana ianya tidak ditapis berbanding minyak zaitun lain di pasaran. 
-Asal dari Turki tanah subur biasa
-Mempunyai gabungan buah zaitun merah, hitam dan hijau namun yg hijau adalah paling sikit, jadi PMZ mempunyai kekuatan dari segi
*1* tinggi zat besi utk memproses darah seterusnya memberi kekuatan badan dan menjauhkan dari penyakit.
*2* Tinggi Beta carotene, baik utk mata. tinggi vitamin A & E, especially baik utk kulit. 

*Olivie 30X*
-Minyak zaitun terbaik dunia apabila dibuktikan secara sains di makmal (hanya 7 makmal khusus untk zaitun di dunia) ia mempunyai tinggi anti-oxidant dan anti-radang sebanyak 30 kali ganda (oleocanthal & polyphenol)
-Asal kawasan bukit berbatu di Morocco kawasan tanah yg kering kontang tidak berair dan berbatu menyebabkan pokok terpaksa mengeluarkan antibodi yg tinggi utk hidup di kaw tersebut
-Tinggi khasiat terutama berkenaan anti-oxidant yg berfungsi menahan dari serangan radikal bebas yg boleh menjadi punca masalah kesihatan deperti kamser dan lain2.
-anti-keradangan yg berfungsi utk membantu mengurangkan kesakitan dan kebengkakan. seperti fungsi penahan kesakitan

sebenarnya harus diambil keduanya bagi kesihatan yg optimum. Admin dan ramai juga pelanggan yg mengambil kedua2nya sekali.

Cara Pengamalan:
- siang ambil PMZ sebelum makan dan digunakan utk sapuan dikulit/rambut
- malam ambil olivie sebelum tidur dan esok awal pagi minum air utk flush all toxic

namun begitu pengambilan olivie harus lebihkan sedikit pengambilan air kerana kekuatan olivie antara lain membuang toxic dalam badan melalui perkumuhan.
-edit from Mr Aidie-

Demam Campak dan Quranic Foods

Assalamualaikum.
Mohon pencerahan dr Pn Mimi cara rawatan demam campak..? @
Ikut cara testimoni di bwh.. t.ksh.

ABU DZAR AL-GHIFFARI BIN MOHD NOR RAMDAN

Mengamalkan 1 sudu Pati Minyak Zaitun pagi dan malam, dan juga
untuk rawatan luaran .
Sapu seluruh badan 4 atau 5 kali sehari dan Sari Cuka Teen diambil waktu pagi dan malam 1 sudu dibancuh dengan air sirap.

Alhamdulillah setelah 4 hari mengamalkan Pati Minyak Zaitun dan Sari Cuka Teen, gatal berkurangan dan luka menjadi kering. Setelah 2 minggu tiada kesan parut.

More info www.facebook.com/QuranicFoods
www.OliveAsli.blogspot.com
WhatsApp 0175750810 Us Zaki

Wednesday, 5 April 2017

Vasculitis keradangan salur darah Olive Oil

*Soalan 118*
*Vasculitis*

*Apakah yang perlu diberi kepada pesakit ini?*

*Jawapan :*
*Vasculitis iaitu Keradangan Salur Darah* berpunca daripada *Auto Immune Disease* / kesilapan imunity tubuh badan menyerang Sel badan sendiri.
Faktor berlakunya situasi ini tidak dapat dipastikan dengan jelas, walau bagaimanapun, makanan harian sangat terkesan dan menyumbang berlakunya situasi ini.
Pemakanan harian kita yang memberi nutrient kepada sel badan untuk terus bekerja, termasuk kepada sistem imuniti tubuh badan manusia.

Pemakanan berproses, berpeluntur, berperisa tambahan dan sebagainya akan menganggu fungsi asal Sel, Tisu, Organ dan Sistem tubuh badan manusia.
Amalkan pemakanan yang sihat, bukan hanya menitikberatkan soal Halal sahaja.

InsyaAllah, *Quranic Food Olive House* membantu rawat situasi ini.

☑ *Minyak Zaitun*
1. Mengandungi *Oleocantahal & Oleuropein* sebagai Pain Killer Alami. *Oleuropein* iaitu 400% lebih tinggi daripada Vitamin C akan bantu rawat pada sel kulit yang terjejas dan bantu pemulihan.
2. *Lambakan Anti Keradangan Alami dan Steroid Organik* (Fitosterol, Kampesterol, Avenasterol dan Sitosterol) akan bantu rawat keradangan yang berlaku pada bahagian lutut yang menyebabkan rasa sakit.
3. *Omega 3 & 6* adalah kategori Essential Fatty Acid yang sangat berperanan pada keseluruhan metabolisma tubuh badan.
4. *Antioksida Hydroxytyrosol* yang mampu menembusi salur darah paling nipis di otak juga ada peranan Anti Keradangan untuk membantu rawat situasi ini.
5. *Vitamin E* akan bantu pemulihan Sel Kulit. Boleh disapu minyak zaitun pada kulit, selain amalan makan.

☑ *Sari Cuka Teen*
1. Buat Basuhan kaki pada bahagian yang terkena sakit ini 2 x sehari ketika mandi. Boleh buat banuhan 1 : 10 untuk elak rasa terlalu pedih.
2. *Asid Asetik Organik* akan bantu rawat masalah pada sel kulit ini juga.
3. *Lambakan Mineral* di dalamnya akan bantu stabilkan Fungsi Kolagen yang terhasil (dengan bantuan Antioksida di dalam Minyak Zaitun yang rangsang kulit hasilkan Kolagen dengan banyak).

☑ *Jus Delima*
1. *Lambakan Vitamin termasuk B Kompleks & Vitamin C* sangat membantu dalam situasi ini.

Maklumat lanjut promosi terkini
www.facebook.com/QuranicFoods
www.OliveAsli.blogspot.com
WhatsApp 0175750810 Us Zaki

Monday, 3 April 2017

Perkongsian Madu Lebah

*Sedikit perkongsian daripada bacaan  Thibbun Nabawi:*

1. Madu Lebah dapat menambahkan stamina dan membekalkan tenaga.

2. Madu Lebah boleh dijadikan sebagai sumber tenaga.

3. Madu Lebah mengandungi agen antioksidan yang boleh mengurangkan aktiviti yang memusnahkan sel.

4. Madu Lebah dapat melancarkan peredaran darah.

5. Madu Lebah dapat meningkatkan sistem pencernaan.

6. Madu Lebah juga digunakan sebagai mengubati luka-luka.

7. Madu Lebah sesuai untuk kecantikan dan menjadikan kulit lebih licin dan halus.

*A) Mengembalikan Kekuatan Tubuh*
i. Memulih, menyegar dan menambah  tenaga tubuh badan.
ii. Memulihkan sel-sel urat besar
iii. Menjaga dan mengimbangi kekuatan badan.
iv. Merangsang tenaga batin.

*B) Membersih Dan Menambah Darah*
i. Memulihkan kembali darah beku dan membetulkan pengaliran darah.
ii. Membersihkan lapisan darah dan darah menjadi bersih.
iii. Mengimbangi kandungan lemak dan membuat jantung aktif.
iv. Menghilangkan rasa kebas-kebas dan mengurangkan tekanan darah tinggi.

#NotaMaduKyrgyzstan

More info
www.facebook.com/QuranicFoods
www.OliveAsli.blogspot.com
WhatsApp 0175750810

Schizophrenia & Obsessive-Compulsive Disorder (OCD) Olive House

*Soalan 127:*
*Schizophrenia & Obsessive-Compulsive Disorder (OCD)*

*Assalamualaikum, seorang pesakit berumur 23 tahun yang mengalami Schizophrenia & OCD, masih dalam rawatan pakar sakit jiwa.*
*Sudah 7 tahun mengambil ubat dan sudah 2 tahun mengamalkan Pati Minyak Zaitu (PMZ) & Jus Delima.*
*Sekarang, pesakit hanya cuba kurangkan dos pengambilan ubat-ubatan serta cuba berhenti terus, tetapi dapat bertahan sehingga 3 hari sahaja.*
*Minta tolong syorkan cadangan pemakanan yang sesuai agar dia tidak terus bergantung kepada ubat.*
*Terima Kasih.*

*Jawapan:*
*Schizophrenia* ialah situasi yang serius di mana melibatkan cara pesakit berfikir, perasaan & tindakan yang sering berhalusinasi dan mereka seperti Hilang dari Alam Yang Nyata.
Punca terjadi, tidak dinyatakn dengan jelas, tetapi ada dikaitkan dengan persekitaran serta Neutransmitter yang tidak normal di otak.

*OCD* ialah gangguan yang berlaku di Otak manusia di mana pesakit kerap mengulang perkara yang sama berkali-kali dan berfikir yang sama berkali-kali serta merasa cemas yang teruk seperti membasuh tangan berkali-kali & kerap memeriksa pintu sudah dikunci atau belum.
Punca terjadinya OCD ini tidak diketahui, namun beberapa faktor seperti persekitaran serta fungsi otak terganggu serta berlaku Keradangan dan Ketidakstabilan Hormon.

*Lifestyle & Natural Foods*
1. Amalkan Pemakanan yang Seimbang dengan mengandungi Karbohidrat, Protein, Lemak, Vitamin, Mineral, Air serta Serat.
2. Kurangkan Pemakanan yang menerukkan lagi Keradangan. (Lihat Gambar Rajah)
3. Senaman berterusan agar dapat tangani Stress, Seimbangkan Fungsi Otak serta Bina Keyakinan Diri.
4. Tidur yang Berkualiti dengan mampu bangun pada Sepertiga Malam untuk Beribadah. Memanjangkan tempoh bersujud agar terhasilnya ketenangan Hati, Jiwa & Kelancaran darah mengalir di otak.
5. Cuba libatkan diri dengan Aktivit Kemasyarakatan.

*Quranic Super Food* insyaAllah sangat membantu dalam situasi ini.

*Minyak Zaitun, Sari Cuka Teen, Buah Teen & Serbuk Kayu Manis Ceylon Cinnamon boleh dijadikan amalan harian.*
Anti Keradangan & Antioksida yang pelbagai akan bantu rawat keradangan yang berlaku.

*Omega 3 & 6* yang ada di dalam *Minyak Zaitun* akan bantu stabilkan emosi dan atasi stress.

*Tryptophan* di dalam Jus Delima juga akan bantu atasi stress dengan merangsang penghasilan Hormon Gembira (Serotonin) dengan sangat banyak.

Dicadangkan juga Berbekam dan Akupuntur 👍🏻
Agar dapat seimbangkan Sistem Saraf serta Neurotransmitter yang bercelaru pada bahagian Otak.

Kesembuhan daripadaNya sahaja, jangan kesampingkan Munajat padanya.
Ibadah Harian TERBAIK, Quranic Food & Makanan harian juga TERBAIK, insyaAllah REZEKI TERBAIK juga akan DIA berikan.
(Rujuk Surah Al Baqarah, Ayat 172).
.
Untuk info lanjut
www.facebook.com/QuranicFoods
www.OliveAsli.blogspot.com
WhatsApp 0175750810

Sunday, 2 April 2017

Quranic Foods vs Masalah Ketidaknormalan Enzim Hati

*Soalan Dari Pelanggan (Masalah Ketidaknormalan Enzim Hati):*

Assalamu’alaikum doktor. Saya ada satu kes, satu ibujari kaki beliau jadi gatal-gatal dan naik seperti kulit kering dan gatal-gatal, badan turut naik bintik-bintik dan gatal Telah melakukan ujian darah minggu lepas dan mendapatkan laporan pagi tadi. Keputusan ujian yang lain semua OK kecuali bacaan untuk hati. Bacaan hampir 100 yang sepatutnya tidak melebihi 40. Apa yang boleh saya cadangkan untuk beliau berumur 33 tahun (lelaki) dan tidak merokok. Mohon kaedah pemakanan terbaik untuk masalah saya ini doctor Salman.

*Jawapan Dari Dr. Salman:*

Wa’alaikumsalam.

*ADA APA DENGAN LFT (UJIAN FUNGSI HATI)?*

Ketidaknormalan enzim hati (Abnormal liver function test) dan kaitan dengan kadar kolesterol
yang tinggi (Hypercholesterolemia)

Enzim hati di rembeskan sebagai petanda berlaku gangguan kepada sel hati (hepatocyte) yang
berpunca dari banyak faktor. Di antara penyebab yang utama adalah pemendakan lemak pada hati
akibat   kolesterol   yang   tinggi   (fatty   liver),   jangkitan   virus   yang   menyebabkan   radang   hati
(hepatitis), nanah (liver abscess),perebakan kanser kepada hati (liver metastasis) dan banyak lagi.

Ujian kadar enzim hati (Liver function test-LFT) akan menunjukkan kadar beberapa bahan yang
di proses atau di rembes oleh hati. Berikut adalah bahan-bahan tersebut :

1- Bilirubin : Kandungan sel darah merah yang di musnahkan oleh hati dan di kumuhkan melalui
air kencing dan najis. Kegagalan hati untuk memusnahkan bahan ini akan menyebabkan penyakit
kuning (jaundice)
2- Albumin : Kadar protin yang di hasilkan oleh hati. Kekurangannya akan menyebabkan bengkak
air (edema) dan kekurangan zat,vitamin dan hormone yang di angkut oleh albumin
3- Aspartate Aminotransferase (AST)
4- Alkaline Phosphatase (ALP)

Kedua-dua di atas merupakan enzim yang terhasil akibat kerosakan sel hati.

Bagi mereka yang mempunyai enzim hati yang tidak normal serta simptom kerosakan hati seperti
di bawah di nasihatkan untuk merujuk kepada doktor untuk pemeriksaan:

1- Lemah badan
2- Berat badan menurun
3- Mata dan kulit yang kekuningan
4- Bengkak air di kaki dan bahagian badan yang lain
5- Kencing yang berwarna gelap atau najis yang berwarna cerah
6- Sakit perut,muntah dan cirit-birit yang kerap

Menurut   satu   kajian   berkenaan   potensi   minyak   zaitun   dan   peranannya   di   dalam   mencegah
kemelaratan pemendakan lemak di dalam hati, ianya bertindak melalui beberapa langkah utama :

1- Merendahkan kadar Triglyceride(TG) selepas kemasukan makanan
2- Mengurangkan kadar pemendakan TG di dalam hati
3- Meningkatkan Glucose-transporter-2 reseptor pada hati
4- Merendahkan pengaktifan kappa-B
5- Merendahkan pengoksidaan LDL (Low density lipoprotein)
6- Merendahkan bahan yang terlibat dengan keradangan seperti tumour necrosis factor (TNF) dan
Interleukin-6
7- Menghalang kerintangan insulin (Insulin resistance) melalui tindakan menyerupai glukagon
Dalam satu kajian meta-analisis yang di jalankan menunjukkan di kalangan pesakit diabetik yang mengambil   pemakanan   tinggi   lemak   tetapi   dari   sumber   yang   mengandungi   MUFA (Monounsaturated fatty acid) menunjukkan penurunan kolesterol,TG dan LDL berbanding dengan mereka yang mengambil pemakanan tinggi karbohidrat.

Kajian lanjut boleh di muat turun di bawah bagi mereka yang berminat untuk melihat keperluan
mengubah  aspek pemakanan bagi penyakit   hati di samping rawatan   yang   di cadangkan oleh
doktor dan pakar perubatan.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2670406/pdf/WJG-15-1809.pdf

*Sumber: Olive House Medic & Business.*

More info www.facebook.com/QuranicFoods
www.OliveAsli.blogspot.com
WhatsApp 0175750810

Certificates

Certificates

Jom hidupkan amalan QuranicFoods Makanan Sunnah.. Jom Like

_

Jom view | ||QuranicFoods!