Sunday, 4 December 2016

Minyak zaitun Quranic Foods vs hemoofilia

*Soalan 97:*
*Hemofilia*

*Apakan cadangan pemakanan untuk pesakit yang menghidap Hemofilia?*

*Jawapan:*
*Hemofilia* ialah situasi yang jarang berlaku, iaitu darah pesakit yang tidak membeku secara normal disebabkan kekurangan protein yang terlibat pada pembekuan darah (Clotting Factors) dan akan mengakibatkan pendarahan dalam tempoh lama apabila berlaku kecederaan.
Bakal meningkatkan risiko pendarahan pada sendi atau otak.

Pada keadaan normal, Clotting Factors akan bekerjasama dengan Platelet untuk membekukan darah agar proses baik pulih luka akan segera berlaku.

1. Perlu diamalkan pemakanan yang sihat dengan nilai *Vitamin K* (daripada makanan seperti sayur bayam, brokoli, asparugus, kobis) - *membantu dalam pembekuan darah.*
2. *Vitamin B* (egg yolk -telur kuning, ikan, pisang) - mebantu pembentukan sel darah merah.*
3. *Vitamin C* (betik, oren, bayam, strawberry, nenas, epal) - *membaiki tahap pembekuan darah, rangsang tubuh badan hasilkan Kolagen yang akan kurangkan terbentuknya lebam, akibat Hemofilia.*
4. *Kalsium* (susu, asparagus, brokoli) - menyokong pembentukan Platelet & pembekuan darah dan akan bantu cegah pendarahan yang berlebihan.*

Kesemua yang disenaraikan di atas, secara asasnya, Alhamdulillah ada dalam Makhluk Allah SWT dari Syajaroh Mubarokah iaitu Zaitun.
Daripada akar, daun, buah & diperah keluar minyak, sangat *BERNUTRISI TINGGI*

Amalkan Pati Minyak Zaitun (PMZ) 2 - 4 sudu besar sehari dan Serbuk Kayu Manis (dicampur dalam minuman, minum di awal pagi dengan RENJIS / SPRINKLE dalam minuman & maksimum ialah SUKU SUDU TEH 1 x sehari).

Amalkan Aafiyat Lifestyle dengan mengambil berat sudut pengurusan Stess dan Senaman Harian setiap hari.
SOLAT adalah terapi YANG SANGAT HEBAT dengan pengaliran darah yang sempurna seluruh badan sangat membantu pesakit Hemofilia.

InsyaAllah.

0 comments:

Post a Comment

Certificates

Certificates

Jom hidupkan amalan QuranicFoods Makanan Sunnah.. Jom Like

_

Jom view | ||QuranicFoods!