Monday, 13 March 2017

Mr Tg Asmadi - 7 sebab kenapa perlu ada minyak Zaitun dalam diet

7 Sebab Kenapa Perlu Ada Minyak Zaitun Dalam Diet Anda
- Mr Tg Asmadi -
.
Pemakanan sihat adalah kunci kepada kesihatan yang baik. Pemahaman tentang makanan sihat amat penting untuk kita menjaga kesihatan sehingga akhir hayat. Pengetahuan tentang  lemak atau minyak sihat amat penting untuk kesihatan kerana bukan semua lemak atau minyak adalah tidak sihat.  Sejak 50 tahun dahulu, kajian sains, menunjukkan diantara minyak yang amat sihat untuk kesihatan kita adalah minyak zaitun. 
.
Oleh kerana inilah,kenapa perlu ada minyak zaitun dalam diet anda dengan pelbagai khasiat yang tidak dapat disangkal lagi.
Kenapa Perlu Ada Minyak Zaitun Dalam Diet Anda
Minyak zaitun berasal daripada buah zaitun (olea europaea) yang banyak digunakan dalam pemakanan dan juga kegunaan luar yang disapu pada kulit.Salah satu makanan sunnah yang banyak diamalkan ialah minyak zaitun. Sejak 1400 tahun lalu, Nabi Muhammad SAW telah menganjurkan penggunaan minyak zaitun, kerana khasiatnya yang amat besar, dikeluarkan dari pohon zaitun yang diberkati.
.
Allah telah bersumpah dengan buah zaitun dan buah tin didalam Surah At-Tin ayat 1 menunjukkan buah zaitun ini adalah satu buah yang hebat dan mempunyai khasiat kesihatan yang amat tinggi.
Firman Allah SWT dalam Surah An-Nahl ayat 11 : “Dia menumbuhkan bagi kamu dengan air hujan itu tanam-tanaman; zaitun, kurma, anggur dan segala macam buah-buahan. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda (kekuasaan Allah) bagi kaum yang memikirkan.”
Diriwayatkan oleh Ibnu Umar r.a., Rasulullah SAW bersabda: “Minumlah minyak zaitun dan berminyak dengannya kerana sesungguhnya ia adalah dari pohon yang diberkati.” (HR Al-Baihaqi & Ibnu Majah).
.
1.Minyak Zaitun Ada Lemak Tepu Sihat
Kajian saintifik telah membuktikan khasiat kesihatan minyak zaitun ini dan ia adalah bahan utama dalam makanan Mediterranean yang terbukti secara saintifik amat menyihatkan. Minyak zaitun terutamanya mengandungi lemak mono tak tepu (MUFA)  yang menyihatkan, disamping lemak tepu dan juga lemak poli tak tepu (PUFA) termasuk omega 3 dan omega 6. Minyak zaitun juga  mengandungi bahan anti oksidan  iaitu hydroxy tyrosol, oleocanthal, squalene dan beta karotin. Ia juga mengandungi vitamin E tokoferol dan juga vitamin K.
.
2.Minyak Zaitun Bagus Untuk Sakit Jantung
Kajian sains menunjukkan penduduk di Mediterranean yang banyak mengambil minyak zaitun dalam pemakanan mereka mempunyai kadar sakit jantung yang jauh lebih rendah berbanding penduduk di Amerika Utara dan Utara Eropah. Kajian yang diterbitkan dalam jurnal perubatan Pharmacological Research tahun 2007 berdasarkan kajian mendalam yang dijalankan oleh Prof. Maria Covas di Sepanyol menunjukkan seseorang yang mengambil minyak zaitun secara kerap akan mempunyai risiko yang lebih rendah mendapat penyakit kardiovaskular iaitu penyakit jantung, darah tinggi, strok, kolesterol tinggi. Kajian ini juga menunjukkan pengambilan minyak zaitun secara kerap akan mengurangkan masalah keradangan dan disfungsi endothelium saluran darah koronari dan penyumbatan saluran darah(thrombosis).
Kajian lain yang dijalankan  di  National Institute of Health and Medical Research (INSERM) di Bordeaux, Peranchis menunjukkan pengambilan minyak zaitun setiap hari mampu mencegah angin ahmar atau strok. Kajian ini dilaporkan dalam jurnal perubatan Neurology pada tahun 2011 yang menunjukkan seseorang yang mengambil minyak zaitun setiap hari mempunyai 41%  risiko yang lebih rendah mendapat strok berbanding dengan seseorang yang tidak mengambil minyak zaitun.
.
3.Minyak Zaitun Cegah Kanser Payudara
Satu lagi kajian yang menarik menunjukkan pengambilan minyak zaitun setiap hari juga boleh mencegah kanser payudara. Satu pasukan ahli sains daripada Universitat Autonoma de Barcelona di Sepanyol melaporkan dalam tahun 2010. Pengkaji ini mendapati minyak zaitun mengurangkan aktiviti onkogen p21Ras, mencegah kerosakan DNA sel dan menggalakkan kematian sel-sel kanser payudara secara spontan. Kajian ini menunjukkan minyak jagung yang kaya dengan omega 6 mempunyai kesan yang bertentangan dengan minyak zaitun. Oleh itu pengambilan minyak zaitun ini boleh kita amalkan sebagai suplemen harian untuk mencegah penyakit yang merbahaya ini.
.
4.Menurunkan Paras Kolestrol
Dalam satu kajian oleh ahli sains daripada Jepun yang diterbitkan dalam jurnal perubatan Medical Science Monitortahun 2004 menunjukkan pengambilan minyak zaitun kepada 28 pesakit yang mempunyai masalah kolesterol tinggi selama enam minggu akan membantu menurunkan paras kolesterol LDL dan meningkat kolesterol HDL. Saintis berpendapat kesan ini adalah kerana kandungan asid oleic (MUFA), phenol dan vitamin E didalam minyak zaitun ini.
.
5. Tidak Tingkatkan Risiko Sakit Jantung
Terdapat juga kajian yang diterbitkan dalam British Medical Journal pada tahun 2012 menunjukkan pemakanan dengan mengoreng menggunakan minyak zaitun dan minyak bunga matahari tidak meningkatkan risiko mendapat penyakit jantung. Kajian ini melibatkan 40,000 orang peserta yang dijalankan oleh University Madrid di Sepanyol. Walaupun menggoreng menggunakan minyak zaitun akan mengurangkan khasiatnya, tetapi ianya tetap memberikan manfaat dengan tidak meningkatkan risiko penyakit jantung.
Baca Juga : Ini Anda Perlu Tahu Tentang Sekatan Jantung
.
6.Minyak Zaitun Cegah Alzheimer
Kajian yang khusus tentang penyakit Alzheimer juga mendapati minyak zaitun boleh mencegah penyakit ini kerana kandungan bahan ‘oleocanthal’ didalamnya. Bahan oleocanthal ini membantu mengeluarkan protein beta-amyloid yang tidak normal daripada otak seseorang. Kajian ini menunjukkan penyakit Alzheimer ini mempunyai kadar yang rendah dikalangan penduduk di kawasan Mediterranean berbanding dengan wilayah lain diseluruh dunia. Kajian ini diterbitkan dalam jurnal perubatan Chemical Neuroscience pada tahun 2013.
.
7. Kurangkan Risiko Penyakit Berbahaya
Terdapat pelbagai lagi kajian-kajian saintifik yang dijalankan diseluruh dunia yang menunjukkan kelebihan penggunaan minyak zaitun ini mengurangkan risiko penyakit-penyakit seperti masalah kemurungan, menguatkan memori, bengkak pankreas akut (acute pancreatitis), penyakit hati akibat stres oksidatif dan penyakit bengkak usus (ulcerative colitis).
Kita boleh mengamalkan minyak zaitun ini dalam pemakanan seharian kita sebagai satu makanan kesihatan atau diambil sebagai suplemen  harian untuk membantu kita mencegah pelbagai penyakit kronik. Niatkan pengambilan minyak zaitun ini sebagai mengikut sunnah Rasulullah SAW mudah-mudahan kita mendapat keberkatan, Insyaallah.
.
Kongsikan Agar dapat sebarkan kebaikan kepada orang lain
.
Dapatkan Pati Minyak Asli Zaitun Olive House
More info www.facebook.com/QuranicFoods
www.OliveAsli.blogspot.com
WhatsApp 0175750810

0 comments:

Post a Comment

Certificates

Certificates

Jom hidupkan amalan QuranicFoods Makanan Sunnah.. Jom Like

_

Jom view | ||QuranicFoods!