Friday, 12 May 2017


Masalah Fibroid
Assalammu'alaikum doktor. Saya ada fibroid dan bercadang kecutkan fibroid dengan mengamalkan produk Olive House tetapi saya tidak tahu caranya. Untuk pengetahuan, saya ada beli cuka buah teen dan minyak zaitun Olive House yang berharga RM39.90 ini. Mohon bagitahu cara yang betul amalan pemakanannya. Terima kasih.

Jawapan Dari Dr. Hafizah:
Wa’alaikumsalam. Pertama sekali, hendaklah difahami apa itu fibroid atau nama lainnya leiomyoma. Ia adalah sejenis ketulan yang terjadi di kawasan otot licin dinding rahim. Punca sebenar masih belum diketahui oleh sains moden namun apa yang logik, ia adalah akibat paras hormon yang tidak seimbang menyebabkan pembahagian sel terganggu dan pembentukan sel yang kurang sempurna berlaku. Rahim atau uterus adalah organ yang sangat penting bagi wanita dan seharusnya dipelihara dengan baik dan teliti. Sebagai langkah pertama puan haruslah menukar semua alatan penbersih seperti sabun, shampoo, losyen kepada jenama organik kerana banyak bahan kimia merbahaya dalam produk yang kebanyakannya ada di pasaran yang bertindak sebagai xenoestrogen ataupun estrogen sintetik bila masuk ke dalam tubuh. Alatan memasak juga haruslah menggunakan stainless steel atau cast iron yang kukuh. 

Elakkan menggunakan aluminium pot atau teflon coated pan yang sebenarnya merembeskan bahan merbahaya bila bertindakbalas dengan haba. Bekas bekas plastik juga harus dipastikan BPA free atau sebaik-baiknya menggunakan glassware. Makanan yang boleh membantu keseimbangan hormon adalah madu asli yang diambil secara terus tanpa air, ambil 1 sudu besar 2 kali sehari sebelum makan. Jus delima sekali sehari (boleh dibuat sendiri atau beli jus yang organik tanpa bahan pengawet atau xanthan gum), Kurma sekurang-kurangnya 7 biji sehari (direndam dalam air suhu bilik semalaman, dan keesokannya diminum).

 Minyak zaitun ambil seperti biasa secara asing atau dicampur dengan makanan. Sari cuka teen boleh dibuat sebagai minuman selepas makan, 2 kali sehari. Harus diingat , niat kena dibetulkan setiap kali mengambil makanan dan ubat kerana penyakit adalah ujian dari Allah, maka hak Allah juga sama ada untuk memberi kesembuhan atau terus melatih kesabaran kita. Apa yang paling penting usaha kesembuhan wajiblah kepada ubatan yang halal dan thoiyyibah kerana Allah tidak menurunkan kesembuhan dalam perkara haram. Wallahu A'lam.

Jawapan Dari Dr. Salman:
Wa’alaikumsalam. Fibroid merupakan ketumbuhan pada rahim yang tidak berbahaya selama mana saiznya tidak membesar seterusnya menekan organ-organ lain atau menghalang proses mengandung. Ianya bergantung kepada hormon estrogen untuk membesar. Langkah pertama ialah mengelakkan sebarang makanan proses terutamanya ayam yang disuntik hormon serta dapatkan pemeriksaan ultrasound untuk memastikan saiz fibroid tersebut tidak berisiko. 

Jika doktor tidak mencadangkan pembedahan, amalkan PMZ dan SCT sebagai ikhtiar untuk menstabilkan kadar hormon estrogen di dalam badan seterusnya mengecilkan saiz fibroid tersebut.
Sumber: Olive House Medic & Business.

more info Sms, Whatsapp 017 5750810
www.OliveAsli.blogspot.com 
or 

0 comments:

Post a Comment

Certificates

Certificates

Jom hidupkan amalan QuranicFoods Makanan Sunnah.. Jom Like

_

Jom view | ||QuranicFoods!